mamaplus

Cum pot fi ajutați copiii să „evadeze" din lumea digitală. Soluțiile oferite părinților de psihologi

-
//
13.10.2023

În ultimii ani, termenul de digitalizare a ajuns să fie folosit de tot mai mulți români. De acest fenomen, susțin specialiștii, sunt afectați în mare măsură cei mici, transmite adevarul.ro.

mamaplus

Copiii sunt atrași de tehnologie și de multe ori ajung să petreacă ore în șir în fața ecranelor luminoase. Acest lucru, spun psihologii, nu afectează doar vederea ci poate conduce, treptat, la tulburări importante ale organismului, una dintre ele fiind și tulburarea somnului. În acest context, un lucru care pare benefic și modern se poate transforma într-un adevărat inamic pentru sănătate dar și pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Cum afectează digitalizarea dezvoltarea unui copil?

Psihologii susțin că timpul petrecut în fața calculatoarelor sau a telefoanelor poate avea, pe termen lung, efecte nocive. Astfel, pot apărea atât tulburări de somn și de comportament dar și deficiențe când vine vorba despre viața socială.

,,Un copil are nevoie de tehnologie, deoarece trăim alte vremuri. Trăim o eră digitală, în care cam tot se întâmplă în online. De pe internet ne luăm informațiile, cu ajutorul internetului comunicăm. Cu toate acestea, nu tot ce găsim pe internet este benefic. Există foarte mult conținut neverificat, care poate dăuna unei persoane în curs de formare, mai exact unui copil”, susține Andreea Coman, psiholog clinician.

Potrivit acesteia, orele petrecute pe telefon, înainte de somn, sunt o problemă și pentru un adult. Acest timp conduce la tulburări de somn iar, mai apoi, la stări de oboseală profunde. 

„Astfel, apare anxietatea, concentrarea la activitățile educaționale devine imposibilă, iar randamentul copilului scade vizibil", mai spune Andreea Coman. 

Rețelele de socializare, calea spre un comportament antisocial

Psihologii mai susțin că rețelele de socializare poartă o denumire greșită, acestea reușind să atragă copiii într-un mediu în care interacționează doar cu conținutul oferit de alți utilizatori.

,,Nu este vorba deloc despre socializare pe aceste rețele. Copiii urmăresc foarte mult conținut necontrolat. De multe ori, acest conținut prezintă limbaj violent, fapte violente și exemplele din online sunt, de multe ori, nepotrivite pentru formarea unui copil. Astfel, cei mici își pot găsi foarte multe modele greșite în online. Este bine ca tinerii să aibă acces doar la un anume conținut, dedicat vârstei, lucru care, din păcate, nu se întâmplă. Părinții sunt principalii responsabili de ceea ce urmăresc copiii pe internet dar uneori activitatea lor este foarte greu de monitorizat, deoarece părinții sunt de multe ori foarte ocupați", a adăugat psihologul clinician. 

Cum pot evada copiii din online?

Specialiștii susțin că această ,,evadare" depinde, în mare parte, de părinți. Astfel, există anumite activități pe care adulții ar trebui să le facă împreună cu cei mici pentru ca ei să uite de mediul online.

,,Copilul trebuie să ia contact cu realitatea, cu ceea ce se întâmplă în jurul lui, iar acest lucru este imposibil de realizat în online. Părinții ar trebui, teoretic, să aibă activități zilnice cu cei mici. Astfel, în aceste familii ar trebui să existe un program, pentru fiecare zi a săptămânii, care să fie urmat. Să există zi de mers la film, zi dedicată unui sport de familie, zi dedicată acelor jocuri de societate pe care să le înțeleagă și cei mici”, spune Andreea Coman.

Pentru aceste lucruri, spune psihologul, este nevoie de foarte multă răbdare din partea adulților și de o perioadă de acomodare. 

„Dacă acest lucru este realizat, lucrurile se vor schimba radical și vor contribui la o dezvoltare armonioasă a copilului", a încheiat Andreea Coman.