Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care multe femei se confruntă cu grețurile matinale în timpul sarcinii, venind și cu o posibilă soluție pentru această problemă.
Studiul a scos la iveală faptul că un hormon produs de făt declanșează greața și vărsăturile în timpul sarcinii, care în cazuri extreme pot necesita inclusiv tratament spitalicesc, transmite adevarul.ro.
În mod special, femeile care au niveluri scăzut ale hormonului GDF15 înainte de sarcină, în mod natural, tind să fie mai sensibile la creșterea acestuia, în primul trimestru, sugerează cercetarea.
Greața și vărsăturile afectează aproximativ 80% dintre femei, la un moment dat, în timpul sarcinii. Aproximativ 2% dintre femei se confruntă cu o formă extremă de greață matinală, numită hyperemesis gravidarum (HG), care poate duce la scădere în greutate, deshidratare și spitalizare. Până acum, însă, cauza de bază a afecțiunii a fost neclară.
Tratament inadecvat
Deși există unele terapii parțial eficiente, lipsa de înțelegere științifică a tulburării, agravată de teama de a folosi medicamente în timpul sarcinii, duce la un tratament inadecvat.
Charlotte Howden, directorul executiv al organizației caritabile Pregnancy Sickness Support, spune că medicul ei i-a sugerat să încerce ghimbir sau „să mănânce puțin și des”, atunci când a căutat ajutor pentru HG. Ea fost internată în spital, de mai multe ori, în timpul sarcinii.
Hormonul GDF15, principala cauză a grețurilor matinale
Cele mai recente cercetări leagă simptomele de hormonul GDF15. Acest lucru sugerează că scăderea hormonului sau blocarea acțiunii acestuia ar putea preveni grețurile. O altă abordare ar putea fi „amorsarea” femeilor prin expunerea acestora la hormon înainte de sarcină.
„Majoritatea femeilor care rămân însărcinate vor avea greață și rău la un moment dat și, deși acest lucru nu este plăcut, pentru unele femei poate fi mult mai rău. Știm acum de ce: copilul care crește în uter produce un hormon la niveluri cu care mama nu este obișnuită. Cu cât este mai sensibilă la acest hormon, cu atât va fi mai problematic. Știind acest lucru, avem un indiciu despre prevenție”, a spus profesorul Stephen O. Rahilly, co-director al Institutului de Științe Metabolice a Consiliului Wellcome-Medical de la Universitatea din Cambridge, care a condus colaborarea internațională din spatele descoperirii.
GDF15 este produs la niveluri scăzute în toate țesuturile din afara sarcinii. Cu toate acestea, femeile cu o mutație rară a genei care codifică GDF15 au niveluri neobișnuit de scăzute ale hormonului în afara sarcinii.
Studiul, publicat în Nature, arată că aceste femei prezintă un risc mai mare de HG în timpul sarcinii, când sunt expuse brusc la niveluri ridicate de GDF15. În cazul în care și fătul lor poartă mutația, este mai puțin probabil să experimenteze simptome severe.
În mod similar, pacienții cu beta-talasemie, o boală de sânge moștenită care provoacă niveluri cronice ridicate de GDF15, sunt în mare măsură protejați împotriva grețurilor de sarcină.
Echipa de cercetare a arătat, de asemenea, la șoareci că expunerea mamelor la niveluri scăzute de GDF15 înainte de sarcină ar putea ajuta la prevenție. Următorul pas este de a testa dacă femeilor care au antecedente de hyperemesis gravidarum li s-ar putea reduce greața și vărsăturile sau chiar preveni simptomele.
„Acum știm că femeile se confruntă cu această afecțiune în timpul sarcinii atunci când sunt expuse la niveluri mai mari ale hormonului GDF15 decât cele cu care sunt obișnuite”, a spus Marlena Fejzo, profesor de științe ale populației și sănătății publice la Școala Keck a Universității din California de Sud, care este și principal autor al lucrării.