mamaplus.md

Cu ce probleme se confruntă locatarii care au revenit în blocul reparat după explozie

-
//
14.12.2018

O parte din locatarii blocului de la Rîșcani, afectat de explozia din octombrie, au revenit la casele lor. 

 

mamaplus.md

Deși mulțumiți că pot, în sfîrșit, dormi acasă, oamenii au încă multe nevoi pe cap - să-și aranjeze lucrurile și să-și facă locuințele lună înainte de sărbătorile de iarnă. 

Între timp, lucrările de reparație în scara blocului continuă. Pe Maria Ivanova am surprins-o spălînd rufe. Femeia nu-și vede capul de treburi de cînd a revenit acasă.

Antreul arată ca un depozit pentru haine. Și chiar dacă e mult de lucru, e mulțumită că, în sfîrșit, poate dormi liniștită. Maria Ivanova, locatară:

„Liftul nu lucra, de aceea eu toate lucrurile le scoteam din casă, iar acum le aduc înapoi. Deja și bagajul l-am adus. Asta nu-i cel mai strașnic“.

Timp de o lună, a locuit la fiul său, iar în alte patru săptămîni a închiriat un apartament în apropiere.  Maria Ivanova, locatară:

„La mine nimic nu s-a stricat, nici o crăpătură nu este, pentru că blocul este rezistent. Este doar praf“.

Iar această bătrînă s-a întors acasă luni. Pînă acum a stat la rude, dar zice că nicăieri nu-i mai bine ca acasă.  

Olga Latiș, locatară:

„Este o căsuță pe pămînt și frig la picioare, iată m-am încălțat, m-am îmbrăcat. A fost praf iată vedeți trebuie să șterg“.

Unii însă sunt nemulțumiți că nu au fost conectați la televiziune și internet. De cealaltă parte, autoritățile spun că acest lucru îl face fiecare proprietar individual. Între timp, lucrările de reparație în cele 10 apartamente cel mai grav afectate de la etajele 13 și 17, sunt pe ultima sută de metri.

Responsabilii spun că mîine proprietarii se vor putea întoarce acasă. Explozia din blocul de la Rîșcani s-a produs pe data de 6 octombrie, iar în consecință cinci persoane au murit. Potrivit autorităților, deflagrația a fost provocată de o scurgere de gaze, după ce proprietara unui apartament ar fi uitat robinetul de la aragaz deschis.

Sursa