mamaplus

Criză de profesori în Moldova. Avem peste 2.300 de cadre lipsă

-
//
05.04.2023

În continuare, există criză de cadre în învățământul din Republica Moldova, mai ales la sate.

mamaplus

O spune ministrul Educației, Anatolie Topală, potrivit căruia mai sunt profesori care predau mai multe discipline decât cele pentru care au fost inițial pregătiți, din cauza lipsei de personal. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Freedom”, transmite realitatea.md.

„Sunt probleme cu insuficiența cadrelor didactice, în special, în mediul rural. Conform datelor oferite de organele locale de specialitate, avem peste 2.300 de cadre didactice lipsă.  Sunt situații în care unii profesori s-au recalificat în timp și predau câteva discipline, nu neapărat una din disciplinele în care a fost format inițial, în cadrul universității. Totul depinde de care este calitatea procesului educațional desfășurat de acest profesor. Puteam să fiu profesor de matematică și în timp, să fiu pregătit pentru a preda corespunzător fizica”, a spus Topală.

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că salariile profesorilor au crescut în ultimii ani, iar eforturile vor continua pentru a le crește în continuare.

„Salariul unui profesor începător este peste 7.600 de lei, iar unui profesor cu grad superior și cu vechime de peste 20 de ani este peste 11.100 de lei. În continuare, vom depune eforturi pentru creșterea salarială a profesorilor, pentru că doar prin profesori, putem aduce educație mai bună pentru elevi”, a declarat ministrul.

Anatolie Topală a subliniat că este necesar să se acorde o atenție deosebită pregătirii resurselor umane în educație și că acesta este un obiectiv important pentru următoarea perioadă.