Cristi Aldea-Teodorovici ar putea acționa în judecată proiectul Carla’s Dreams

Cristi Aldea-Teodorovici ar putea acționa în judecată proiectul Carla’s Dreams

-
//
15.03.2016

Așa cum a promis spre sfârșitul săptămânii trecute, Cristi Aldea-Teodorovici a organizat astăzi o conferință de presă prin care a dorit să comunice detalii despre drepturile de autor pe care le deține asupra repertoriului părinților săi. Conferința de presă vine după ce Cristofor a blocat link-ul care ducea spre cover-ul realizat de Carla's Dreams pentru piesa „Focul din vatră”, a regretaților soți Aldea-Teodorovici. Cristi este succesorul legal al soților Aldea Teodorovici și susține că regretă că s-a ajuns la un conflict. Pe de altă parte, ar putea acționa în judecată proiectul, dacă „acesta va continua publicarea cover-ului din cont propriu sau o va face la concerte și îl va promova pe internet”.

Cristi Aldea-Teodorovici ar putea acționa în judecată proiectul Carla’s Dreams

„Eu respect realizările pe care le-au făcut băieți din Carla’s Dreams și în special ceea ce au reușit pe piețele din România și Moldova și nu am nimic împotriva celor care consumă produsele lor, dar vreau să știți cum a avut loc această „cavalcadă”, acest așa-zis scandal pe care sincer nu mi l-am dorit, Mereu am fost un personaj ce rezolvă totul pe cale ameabilă.

Totul a început pe 29 februarie, când am aflat de la prieteni despre înregistrarea ci pricina, palsată online. Am încercat să iau legătura cu managerii trupei, dar nu am avut un răspuns de contact, managerul mi-a zis că mă va contacta imediat. Pentru că nu am fost contactat în prima zi când s-a efectuat publicarea, am notificat YouTube despre încălcarea drepturilor, le-am trimis documentația și mi s-a dat dreptate, blocând în scurt timp aceste înregistrări. Din nefericire, ele au fost downloadate și pe alte pagini. Peste 4 zile, spre seară, m-au contactat băieții, dar nu am reușit să vorbesc cu ei pentru că aveam concerte.

Subiectul rămăsese în așteptare, iar eu, continuând a bloca upload-urile, m-am gândit că trupa va înțelege că sunt împotriva acestei interpretări și după o săptămână și jumătate am primit un rărpuns de nedumerire, managementul considera subiectul „în stare de epuizare”. 

Am început să fiu contactat de presă, dar nu eu am inițiat această legătură. Am răspuns întrebărilor, dar de dragul reputației părinților mei vreau să mă asigur că nu există dubii. Trebuie să înțelegeți un lucru din acest scandal: din respect pentru părinții mei și ce au plătit cu prețul vieții lor, mă simt dator să protejez valorile promovate de ei. Altfel creația lor devine distorsionată. Trebuie să m asigur că pentru ce a luptat ei rămâne sacru. Dar avem lege și mă protejează, din fericire. Legea presupune câteva articole. Eu nu sunt jurist de profesie, dar voi explica acest cadru legal referitor la drepturile de autor.

Ion Aldea-Teodorovici a compus toate piesele în Republica Moldova, deci ele cad sub incidența legii de aici. Ăsta e primul punct foarte important. Mai este și alt articol care îmi dă totalmente dreptul de a proteja creațiile părinților mei: să permit sau să interzic reproducerea operei sau alte modificări. Fără acordul meu nu e posibilă o modificare a operei și am acționat în acest temei în direcția comunicării cu YouTube și alte organisme pe internet. Plasarea pe internet este ocazională și devine o permanență. Carla’s Dreams a reinterpretat această piesă, nu a reprodus-o.

Nu am vrut să se meargă și de data asta după principul „merge și așa”. Într-adevăr nu credeam că vom ajunge o zi în care să mă justific pentru drepturile pe care le am și integritatea operei lui Ion și Doina. 

De azi înainte, mi-aș dori ca toți artiști care vor să reinterpreteze piesele părinților, să mi se adreseze, să-mi dea un apel mie sau asociației Două Inimi Gemene, ca să reglementăm situația, bazându-ne pe articolul 11 al Legii. Dacă nu au știut că noi vorbim azi despre asta, dacă sunt notificați de către mine în legătură cu publicarea fără acord, să fie dispuși la soluționarea disputei. Judecata va fi în cazul în care trupa va continua publicarea cover-ului din cont propriu sau o va face la concerte și promova pe internet.

Consider că este o chestie de bun simț ca și Carla’s Dreams să depună efort în soluționarea problemei, mi se pare că trebuie să ajungem la un numitor comun, mai ales că legea îmi favorizează drepturile de autor.

Noi vom încerca pe orice cale să rezolvăm aceste subiecte, probabil trebuia să organizez această conferință de presă mai devreme.

În fond, nu ne cunoaștem personal cu solistul trupei, dar ideea de bază este că proiectul s-a asociat cu anumite piese. S-a publicat o piesă și ea poate ajunge la un fenomen în masă. Dacă el persistă, o vor interpreta și în concerte. În concerte, oricum Carla’s Dreams se asociază cu alte pese pe care le-au făcut. Nu am nimic personal cu trupa, dar se asociază cu alte piese ce conțin cuvinte vulgare. Sunt două chestii diametral opuse. Dacă trupa își dorește omagiu, să o facă nu în cadru pubic, ci pentru prieteni și fani, nu publicat pe internet. 

E importantă imaginea persoanei și conceptul pe care îl promovează, dar și contextul în care apar aceste piese, aranjamentul, viziunea, interpretarea. Dacă ar veni cineva cu un aranjament făcut de o orchestră și voi vedea că e de aceeași ideologie cu piesele părinților, voi avea o atitudine pozitivă în această direcție. Unor artiști le voi da permisiunea dacă voi vedea produse echilibrate și profesioniste. Nu poți face din imnuri – un aranjament mai slab. Proiectul Carla’s Dreams a fost creat pentru un anumit contingent. Poate să facă reinterpretări, dar sub un alt brand. Băieții nu au pus într-o lumină rea piesa „Focul din vatră”, dar nu-mi pot imagina cum pot coexista alături două piese: un cover și o piesă din repertoriul lor. Dacă vor face asta pentru Ion și Doina, pot să nu o posteze pe internet. 

Dacă te apuci de un cover și autorii află asta din presă, trebuie să fii gata să reglementezi situația. 

Consider că pe ei i-a surprins ce le-am scris eu și au încercat să-mi dea o ripostă prin postările lor, dar cel mai bine ar fi să nu comenteze. Eu am o datorie și mi-o îndeplinesc din pur respect pentru părinții mei. Îmi pare rău că s-a ajuns la asta”, a spus Cristi, în conferința de presă pe care a organizat-o.

Sursa: EA.md