mamaplus

Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe stil vechi Naşterea Maicii Domnului, numită în popor Sfânta Maria Mică

-
//
21.09.2020

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi pe stil vechi Naşterea Maicii Domnului, numită în popor Sfânta Maria Mică. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.

Potrivit cărților bisericești, părinții Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana. Tatăl Fecioarei Maria era un urmaş al regelui David, iar mama o descendentă din familia preotească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta prorocia că Mesia va avea o dublă descendență - împărătească şi preoțească.

 

Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost ironizați şi batjocoriți de oameni. Cei doi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea a fost ascultată și Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.  

Potrivit tradiției, de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări pentru a fi sfințite. După această zi, începe semănatul culturilor de toamnă.

Tot astăzi, în mai multe localități din Moldova, printre care Stăuceni din municipiul Chişinău, Căinarii-Vechi din raionul Soroca și Grinăuți din raionul Râşcani, se sărbătoreşte hramul.  

În Republica Moldova, peste 121 de mii de femei poartă numele Maria și 294 sunt Maricica. De asemenea, 7 747 de bărbați se numesc Marin și 2 928 - Marian.