mamaplus

Creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos

-
//
13.06.2024

Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi, când se fac 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos sau Ispasul, cum i se spune în popor. În această zi creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat”.

mamaplus

Potrivit canoanelor, biserica marchează momentul când Mântuitorul Iisus Hristos i-a adunat pe ucenicii săi în Munții Galilei, în fața tuturor s-a înălțat la cer cu trupul și le-a făgăduit venirea Sfântului Duh pe pământ peste zece zile, eveniment care va fi marcat la Duminica Mare sau Duminica Rusaliilor, transmite IPN.

Semnificația acestei sărbători este legătura dintre cer și pământ, prin ridicarea cu trupul la cer, după ce Hristos a primit un trup venind pe pământ.

Ispasul marchează sfârșitul sărbătorii Învierii Domnului. În această zi creștinii obișnuiesc să coacă cozonac, pască și să vopsească ouă roșii cu care vin la biserică, asemenea sărbătorii de Paști. Enoriașii care doresc se pot împărtăși în această zi.

Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos este una dintre cele 12 sărbători împărătești ale bisericii ortodoxe și este a 40-a zi după învierea Domnului.

Tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat” și „Adevărat s-a Înălțat” diferă de la regiune la regiune. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar și zece zile.

Denumirea Ispas provine de la cuvântul slav „spasiteli”, adică Mântuitorul. Se spune că această zi este la fel de importantă ca și Paștele.