Astăzi, 3 iunie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Constantin și Elena, o sărbătoare foarte importantă în calendarul bisericesc. Această zi îi marchează pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta.
3 iunie aduce și o serie de tradiții, mai ales că datorită celor doi Sfinți, creștinismul a devenit religie recunoscută oficial. În această zi, creștinii respectă anumite recomandări din partea clerului, dar păstrează şi o serie de obiceiuri care aduc noroc şi sănătate.
- Conform calendarului popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o zi a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția spune că, astăzi, păsările de pădure își învață puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie, s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete. Oamenii trebuie să țină cont de această sărbătoare, pentru ca puii din gospodărie să nu fie mâncați de ulii.
- De asemenea, în această zi, oamenii nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor. În alte zone, azi e ultima în care agricultorii seamănă porumb, ovăz sau mei. Cultivatorii de viță-de-vie respectă la fel nu muncesc. În caz contrar, graurii le vor mânca strugurii.
- Un alt obicei e despre alungarea duhurilor rele, pentru care femeile afumă cu tămâie și stropesc cu aghiazmă colțurile și încăperile caselor.
- Se spune că în această zi nu este bine să renunți la o prietenie sau să iei decizia de a divorța. Potrivit tradiției, în caz contrar, toată viața vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.
- O altă tradiție importantă este ca oamenii să se ferească să aprindă focul. Se zice că cine arde azi o creangă își arde norocul pentru tot restul anului.
- Bujorul este simbolul acestei sărbători și asigură armonia în familie. De aceea, pentru voie bună și liniște în familie, este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți. Pentru bunăstare, unul din membrii familiei trebuie să meargă la biserică și să ducă trei bujori sau flori de lămâiță, precum și dulciuri făcute în casă și pâine.
Lista de nume sărbătorite de Constantin și Elena și nume derivate care se serbează:
- Constantin; Costea; Costel; Costache; Costin(a); Codin(a); Constanța; Constantiu; Costandin(a); Constantina; Dinu; Dina; Tinu; Tina; Costel(uș); Costelica; Costică; Costaș; Tica; Ticu; Titi(șor); Titel(us); Dinicu; Dinică; Tinuț; Tinel; Tanța; Tănțică; Tanți.
- Elena Elena; Elina; Eleni; Elenca; Ela; Eli; Eleonora; Helena; Helene, Helenca; Heleni; Helinca; Ilina; Ilinca; Ileana; Ilenuța; Ilenuș(a); Ilinuța; Leana; Lenuța; Lenuș(a); Leanca; Lena; Leni; Lina; Nora; Nuța; Nuți; Nuțica; Nuțisor.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova peste 28 de mii de bărbați poartă numele Constantin, iar aproximativ 100 de mii de femei se numesc Elena. Altele 64 de moldovence au fost botezate cu numele Ileana.