mamaplus

Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

-
//
27.10.2022

Fiecare miez de toamnă aduce cu sine și bucuria prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea  Moldovei. În biserici sunt oficiate slujbe, iar în multe localităţi este marcat hramul. Moaştele Sfintei Parascheva sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de peste 370 de ani.

Cuvioasa s-a născut la începutul secolului al 11-lea, în satul Epivata, în prezent Boiados, pe ţărmul Mării Marmara, nu departe de Constantinopol. La vârsta de zece ani, se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă.

Conform credinței populare, în această zi este interzis să calci, să coși, să faci de mancare sau orice alte treburi în gospodarie. La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

O alta superstiție straveche spune că, printre bucatele mancate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. In schimb, este recomandată împartirea de must și de vin nou, dar și de pâine și lipie.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 27 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Se spune că în această zi, dacă frunzele copacilor se îngălbenesc şi cad repede, va urma un an bogat în recolte.

Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasa Paraschieva se roaga la bunul Dumnezeu si pentru femeile însărcinate. In popor se spune ca dacă ești însarcinată, este recomandat să împarți din bucatele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta te va ocroti la naștere, iar nașterea copilului va fi una ușoară și lipsită de dureri.

În Moldova, peste 30 de femei poartă numele Parascheva, iar altele peste nouă mii se numesc Parascovia.