mamaplus

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae

-
//
22.05.2019

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 22 mai, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Dat fiind rolul important atribuit sfântului Nicolae de Biserică, sărbătoarea este celebrată nu doar pe 19 decembrie, ci şi pe 22 mai. În toate lăcaşele din ţară se oficiază slujbe.

mamaplus

Conform tradiției creștine, viața și faptele Sf. Nicolae au o istorie lungă, interesantă și povățuitoare. Se afirmă că s-a născut în jurul anului 280 d. Hr. în familia creștinilor Teofan și Nona – oameni bogați, în localitatea Patara, regiunea Lichia, din sud-estul Turciei.

Se zice, că Nicolae făcea minuni chiar din primele zile ale vieții sale. Când s-a maturizat, învia morți, îi ajuta pe sărmani, fapt pentru care a fost canonizat. După moartea părinților, Nicolae la vârsta de 18 ani, a moștenit o avere considerabilă, pe care a împărţit-o sărmanilor. A plecat apoi la Ierusalim, unde a devenit preot creștin.

Pe când începuseră persecuțiile împotriva creștinilor, împreună cu mulţi alții a fost întemniţat și Sf. Nicolae. Atunci când împărat al Imperiului Roman a devenit Constantin cel Mare și deținuții au fost eliberați, Sf. Nicolae a plecat în oraşul Mira, care se afla în aceeași regiune (Lichia), unde s-a născut. După moartea arhiepiscopului din Mira, Sf. Nicolae a ocupat funcția acestuia, slujind cu bună credință mai bine de 50 de ani.

Numărul și varietatea faptelor bune săvârșite de Sf. Nicolae este impunătoare. A salvat cetatea Mira de foamete, dar şi sufletele a două fete ce ar fi urmat să-şi scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare, după ce le-a pus la fereastră câte o pungă cu bani. Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, şi nişte marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor.

Popularitatea pe care a câștigat-o Sf. Nicolae în mijlocul credincioșilor a făcut să fie declarat și patron al marinarilor, al pescarilor, negustorilor, mai era şi un mare ajutor pentru copiii orfani, binefăcător al tuturor.

Sursa