mamaplus

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei

-
//
13.12.2019

Astăzi, 13 decembrie, îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei. Este cel care a propovăduit în zona Dobrogei de azi și a reușit să câștige respectul băștinașilor de vreme ce ziua lui de celebrare a înlocuit o importantă divinitate precreștină, personificare a lupului. Astfel a ajuns să fie considerat ocrotitorul românilor.

Sărbătoarea Sfântului Andrei păstrează numeroase urme precreștine, care în timp au devenit tradiții care se mai păstrează și astăzi. Oamenii s-au gândit că aceste tradiții deosebite și chiar mistice pe alocuri, merită să fie cunoscute și povestite urmaților.

Ce spune Biserica Ortodoxă despre tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei:

În enumerările apostolilor, Andrei este menționat mereu între primii patru. Tradiția Bisericii arată că, după Înălțarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorți şi au mers în toată lumea pentru propovăduire. Atunci, acestui Întâi chemat i-au căzut sorții să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciția (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea.

Sfântul Andrei a murit ca martir la 30 noiembrie, în Patras, Grecia, aflată sub conducerea Împăratului Nero sau a Împăratului Dioclețian (nu se cunoaște cu exactitate anul morții), unde a fost răstignit pe o cruce în forma literei X, cunoscută astăzi sub denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”. Acum, Capul Sfântului Andrei se află în orașul grecesc Patras, în Catedrala San Pietro, iar părți din moaștele sale au ajuns în mai multe biserici din Europa.

Despre obiceiurile din această zi, biserica ortodoxă spune că sunt păgâne. Chiar și așa, unele fețe bisericești sunt de părere că trebuie să existe o limită.

Ce nu trebuie să faci în nici un caz în această zi:

  • Ziua se serbează prin nelucrare ca să nu strice lupii vitele și pentru ca oamenii care pornesc la drum în această zi să nu fie atacați de lupi.
  • În această zi oamenii nici nu rostesc cuvântul lup ca să nu se întâlnească cu el peste an.
  • În această zi nu se coase ca să nu strice gândacii recolta viitoare.
  • Ca să nu se fure nimic de la câmp în această zi nu se dă nimic cu împrumut și nu se scoate nimic din casă.
  • Se serbează cu post negru pentru împlinirea unei dorințe cum ar fi căsătoria sau însănătoșirea.
  • Copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova sunt 72320 de bărbați care poartă numele Andrei, 9771 - Adrian, 7355-Andrian și 8954 de femei care poartă numele Andreea, iar alte 5332 au numele Adriana.