mamaplus

Crește ponderea medicamentelor neautorizate pe piața Republicii Moldova

-
//
20.02.2023

În Republica Moldova se găsesc tot mai puține medicamente, iar dispozitivele medicale achiziționate, la prețuri exagerate, de către instituțiile medicale, adesea nu sunt utilizate, relevă Raportul auditului conformității introducerii pe piață și gestionării medicamentelor și dispozitivelor medicale.

mamaplus

Reprezentanții Agenției Medicamentului au explicat pentru Radio Moldova că sunt întreprinse măsurile necesare pentru a asigura necesarul de preparate și vor propune, în acest an, modificarea unor acte legislative.

Potrivit Raportului Curții de Conturi, în anul 2021 , în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor erau introduse 5.800 de medicamente, cu 350 mai puține decât în 2020. În Catalogul național al Prețurilor sunt introduse taxe doar pentru jumătate dintre ele. Lipsa unui preț fix pentru cealaltă jumătate, le permite distribuitorilor să le comercializeze la costuri majorate. La prețuri mărite se vând și medicamentele care au fost înregistrate ca suplimente alimentare. În același timp, crește ponderea medicamentelor neautorizate pe piața Republicii Moldova, spune șefa echipei de audit, Irina Pîntea.

„Medicamente în sumă de 55 de milioane de lei au fost importate în țară după expirarea termenului de valabilitate a autorizației. Medicamente în sumă de 117 milioane de lei au fost importate în țară înainte de a fi emisă autorizație pentru permisiunea importului. Constatările misiunii de audit denotă insuficiența activităților de verificare, evaluare și sistematizare a datelor aferente importului de medicamente de către autoritățile responsabile”, a explicat Irina Pîntea.

Potrivit legii în vigoare, importul neautorizat al medicamentelor este permis în cazuri de cataclisme, epidemii și dar și absența analogilor pe piața farmaceutică, a declarat directorul general Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Funcționarul a precizat că lipsa medicamentelor în Republica Moldova a început să fie resimțită încă din anul 2010.

„De anul trecut am schimbat procedura de înregistrare a prețului de producător. Deci noi avem acum în jur de o mie de medicamente, care ar vrea să înregistreze prețul și în condițiile noi. Respectiv vom avea pe piață o mie de medicamente noi”, a declarat Dragoș Guțu.

Raportul Curții de Conturi mai relevă că unele dispozitive medicale achiziționate la prețuri exagerate, nu sunt utilizate, fiind păstrate în depozite, iar o parte din ele nu se regăsesc în Registrul Dispozitivelor. De asemenea, majoritatea farmaciilor sunt concentrate în orașe, iar populația de la sate este nevoită sa se deplaseze în alte localități pentru a se asigura cu medicamente.