mamaplus

Crește alarmant numărul cazurilor de tuse convulsivă în Republica Moldova

-
//
14.12.2023

Numărul de bolnavi care au tuse convulsivă s-a majorat de 95 de ori în primele 11 luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, a declarat pentru Radio Moldova șeful secției supravegherea epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinare, Veaceslav Guțu.

mamaplus

Potrivit reprezentantului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dacă anul trecut au fost doar 3 cazuri de îmbolnăvire cu tuse convulsivă, anul acesta sunt 285 de persoane bolnave, transmite Radio Moldova.

Doar în luna noiembrie au fost depistate 54 de cazuri. Veaceslav Guțu a mai subliniat că majoritatea cazurilor de pertussis au fost înregistrate în rândul copiilor nevaccinați.

„Tusea convulsivă apare în primul rând la copii nevaccinați. Imunizarea este recomandată pentru copii de la vârsta de 2 luni, pe urmă la 4 luni și 6 luni. Tusea convulsivă poate duce și la cazuri letale. Principalele complicații sunt: febra, pneumonia. În unele cazuri, copilul atât de des tușește încât nu reușește să respire”, a spus Veaceslav Guțu.

Medicul epidemiolog a mai adăugat că din aceste 285 de cazuri, 272 au fost înregistrate în rândul copiilor, iar o treime din toți bolnavii care suferă din cauza tusei convulsive sunt copii de până la 2 ani. În primele 11 luni ale anului 2021 au fost înregistrate 5 cazuri de tusea convulsivă.