mamaplus

COVID-19 în Moldova: Numărul de infectări ar putea exloda până la 2000 de cazuri pe zi

-
//
09.09.2021

De la 1.000 şi până la 2.000 de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus se aşteaptă în Republica Moldova pe la mijlocul lunii septembrie-începutul lui octombrie. Potrivit autorităților în sănătate publică, pronosticul cazurilor de SARS-CoV-2 este sumbru pentru următoarea perioadă.  Estimările au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de către şefa Direcției sănătate publică a Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, Daniela Demişcan, relatează Radio Moldova Actualități.

„Pronosticurile Organizației Mondiale a Sănătății şi ale structurilor din sănătate publică ne vorbesc despre o creştere cu 100% față de situația de astăzi. Pentru mijlocul lunii septembrie-începutul lui octombrie este prognozat că numărul cazurilor va fi de 1.000-2.000 pe zi”, a declarat Daniela Demişcan.

Potrivit ei, în perioada de respiro a situației pandemice, autoritățile în sănătate au reuşit să doteze instituțiile medicale cu utilajele necesare pentru a face față noilor provocări în cazul majorării numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

„Noi am evaluat capacitățile instituțiilor medicale la nivel de țară, nu doar în municipiul Chişinău. Am dotat cu echipamente necesare. Au fost şi sunt instruiți în continuare specialiştii, medicii pentru a face față noilor provocări. 

Sunt locuri suficiente pentru a primi pacienți în caz de necesitate. Gradual, se vor deschide alte secții din cadrul instituțiilor medicale pentru pacienții cu COVID-19. 

Dacă va fi nevoie, vom institui şi instituția medicală doar pentru COVID şi instituții medicale non-COVID, ca să nu periclităm accesul şi tratamentul persoanelor care nu suferă de COVID”, a menționat şefa Direcției sănătate publică a Ministerului Sănătății.

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova, 272.325 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19, iar 6.466 de moldoveni au fost răpuşi de virus.