mamaplus

Copilărie după gratii: Dramele moldovencelor care au născut în detenţie

-
//
07.07.2023

Deşi sunt fără păcat, îşi trăiesc primii trei ani de viaţă după gratii, alături de mamele lor condamnate pentru diverse infracţiuni. 

mamaplus

Sunt poveştile câtorva micuţi care, fără voia lor, fac primii paşi în viaţă în penitenciare, alături de cele care le-au dat viaţă. Mamele, care au ajuns să fie private de libertate pentru diferse infracţiuni, unele grave, spun că cea mai dură pedeapsă ar fi despărţirea de cei mici, transmite Tvr Moldova

Potrivit legislaţiei, copiii trebuie să părăsească pereţii închisorii la vârsta de trei ani şi jumătate. Iar despărţirea e o adevărată dramă atât pentru mame, cât şi pentru prunci.

Elena este mamă a şapte copii, însă doar unul îl poate strânge în braţe. Îşi aminteşte cu durere de momentul când a fost ruptă de micuţii ei. De atunci, trăieşte o adevărată dramă.

ELENA, deţinută: "Să înţelegeţi copilul de trei ani, aşa tare mă ţinea de rochie, că aveam bunchişori (nasturi). Toţi nasturii au sărit, aşa de tare plângea, şi nu vroia. A fost grea."

Elena a născut cel de-al şaptelea copil în închisoare, unde e condamnată la cinci ani pentru trafic de fiinţe umane. Femeia a lăsat acasă şase copii, pe care nu i-a văzut de aproape doi ani. Toţi se află la centre de plasament, patru în Federaţia Rusă, de unde a fost extrădată, iar doi în Republica Moldova. Acolo va ajunge, cel mai probabil, şi mezina, când va împlini trei ani şi jumătate.

ELENA, deţinută: "Nici nu mă închipui cum o să fie asta. De asta nici nu mă închipui, nici nu vreau să mă gândesc la asta înainte. Îţi place mămica? Nu ştiu, nu pot să-mi imaginez." În blocul de detenţie pentru mame şi copii am întâlnit-o şi pe Ana. A ajuns aici pentru furt şi are o fetiţă de un an şi două luni, pe care a născut-o în penitenciar.

ANA, deţinută: "Dintr-o parte e bine, că e lângă mama. Pe dintr-o parte nu. Multe nu vede, ce poate să vadă în partea ceea. Ş-apoi când va ieşi acasă se va uita peste tot şi se va teme de tot."

Ana speră să plece din penitenciar odată cu fiica sa. E visul ei şi deja îşi face planuri.

ANA, deţinută: "Vreau să-mi pun fata la grădiniţă. Să mă întorc înapoi la lucru, că am profesie, îs barman. Să mă duc la lucru. Deodată, prima perioadă o să stau la părinţi, pe urmă, cred că o să-mi caut o chirie."

În blocul de detenţie a Penitenciarului nr. 16 din Chişinău sunt trei mame care cresc două fete şi un băiat. Zilele următoare urmează să mai ajungă o femeie însărcinată. Va naşte după gratii. Statul a creat condiţii ca cei mici să nu ducă lipsă de nimic.

DOINA PRODAN, şef, Secţia reintegrare socială, Penitenciarul nr.16: "Noi le oferim produse alimentare, hrană pentru copii, scutece, produse de iginenă, atât petnru mamă, cât şi pentru copii. Plus la toate, împreună cu diferite ONG-uri şi asociaţii obşteşti, ne ajuta ca condamnatele."

Deţinutele locuiesc în celule separate, cu blocuri sanitare, televizor şi electrocasnice. În interirul blocului de detenţie şi în curtea închisorii au fost amenajate spaţii de joacă pentru cei mici. Iar o dată în an, sunt organizate excursii la Grădina Zoologică din Chişinău. Aici, femeile beneficiază de terapii psihologice, atât până la despărţirea de copii, cât şi după.

"Cu noi a stat o fată care avea o oarecare problemă şi a trebuit să dea copilul acasă înainte de termen. Şi am văzut momentul ăsta că eram toţi aici, în ogradă când a dat ea băiatul acasă. Când toată despărţirea asta. Am văzut câtă durere erau în ochii ei."

ECATERINA BUHNEI, şef adjunct, Direcţia Juridică ANP: "La nivel naţional, termenul, după cum am menţionat, este de trei ani. Este posibilitatea, în funcţie, dacă mama solicită, ca acest termen să fie prelungit, până la şase luni. Copilul se dă unei persoane indicate de mamă sau a unei instituţii specializate pentru copii."

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în închisorile din Republica Moldova se află, în prezent, 241 de femei. Vestea bună e că numărul mamelor care îşi ispăşesc pedeapsa împreună cu micuţii lor a scăzut semnificativ în ultimii patru ani. Dacă, în 2019, erau 13 astfel de deţinute, în prezent sunt doar trei.