mamaplus

Copil de 2 ani, salvat de medicii de la noi în urma unei intervenții chirurgicale complexe

-
//
11.10.2021

Un copil în vârstă de doar doi anișori a ajuns în stare gravă la Unitatea Primiri Urgențe a Institutului Mamei și Copilului din capitală, în data de 1 octombrie 2021, cu acuze la vome multiple, deshidratare, apatie, slăbiciune generală și fatigabilitate. Mama copilului spune că micuțul a început a vomita în data de 30 septembrie. Cu părere de rău, reprizele de vomă devenise tot mai frecvente, ajungând până la 15.

După efectuarea mai multor investigații inclusiv Radiografia de ansamblu a abdomenului, medicii au stabilit diagnoza de Boală aderențială avansată, Ocluzie intestinală joasă.

Pacientul a fost internat în mod urgent în secția Reanimare Chirurgicală, unde după o pregătire preoperatorie s-a intervenit chirurgical. La revizie s-a constatat multiple aderențe şi bride care provocau multiple angulații. Intraoperator s-a constatat malrotație intestinală cu mezou comun cu întreg colonul plasat pe stânga inclusiv unghiul iliocecal cu apendicele viermiform.

De asemenea a fost constatat un defect aderențial major în regiunea plastiei defectului diafragmatic congenital cu implicarea omentului anselor intestinale si colonului. S-a recurs la procedeul de adezioliză cu înlăturarea zonelor de angulații şi restabilirea permeabilității lumenului intestinal. După reîntoarcerea anselor în cavitatea abdominală s-a constatat o ameliorare parțială a fenomenelor circulatorii a lumenului intestinal.

Postoperator pacientul se află sub supravegherea medicilor, iar după perioada de reabilitare urmează a fi externat la domiciliu. Potrivit medicilor, copilul este dezvoltat fizic și psihic conform vârstei și a fost diagnosticat anterior cu Hernie diafragmatică.