mamaplus

Copil de 2 ani din Chișinău, ținut ostatic de propria bunică? Oamenii legii au intervenit la fața locului

-
//
01.08.2022

În dimineața zilei de 1 august, Doina-Ioana Străișteanu, avocata mamei unui copil de 2 ani, a relatat că minorul este ținut ostatic în apartamentul bunicii, care refuză să-l dea mamei. Potrivit apărătoarei, poliția a fost chemată la fața locului, însă „nu face nimic”.

Potrivit avocatei Doina-Ioana Străișteanu, la începutul acestui an, instanța Hîncești a decis ca copilul să rămână cu mama sa. Judecătorii au stabilit și un program pentru când tatăl l-ar putea vedea. Potrivit avocatului, după ce a văzut copilul la timp, bărbatul a luat copilul înapoi în februarie și l-a dat mamei sale pentru a-l crește, transmite Newsmaker.

Săptămâna trecută, după cum a precizat Străișteanu, Direcția pentru Drepturile Copilului Chișinău a decis ca minorul să fie în continuare predat mamei. În dimineața zilei de 1 august, avocatul și mama copilului au ajuns la bunica, dar aceasta a refuzat să-l dea și s-a închis în cameră cu el.

„A împins-o pe mama în fața tuturor și s-a baricadat cu copilul în cameră. Toată lumea a văzut cum a început să-l bată. Poliția nu se amestecă. Nimeni nu se gândește la un copil de doi ani și la siguranța lui”, a spus avocatul.

Pe de altă parte, avocatul tatălui copilului, Sergiu Mocanu, neagă faptul că copilul este ținut ostatic.

„Copilul este în grija tatălui”, a scris el. De asemenea, susține că nu există o decizie definitivă conform căreia copilul să fie predat mamei.

Cazul încă nu are o finalitate, dar polițiștii au fost deja nevoiți să intervină. Polițiștii au declarat că au primit un apel că bunica s-a baricadat cu copilul.

„Oamenii legii au aflat că este în desfășurare un proces pentru a stabili unde va locui copilul. Decizia finală a instanței nu a fost încă luată. Se stabilesc împrejurări”, a precizat Ministerul de Interne.

Avocatul mamei, Străișteanu, a explicat că acum dosarul este într-adevăr la Curtea de Apel: tatăl încearcă să conteste decizia primei instanțe. Acum însă, potrivit avocatului, copilul trebuie returnat mamei în baza deciziei Oficiului pentru Drepturile Copilului.

„Curtea de Apel are în vedere problema divorțului, pensiei alimentare și a locului de reședință al copilului, iar acum este vorba de returnarea copilului la reprezentantul legal”, a spus ea. Avocatul a adăugat că se află încă în locul în care, potrivit acesteia, copilul este ținut de mamă.

După cum a explicat Irina Calestra, adjunctul șefului direcției metropolitane pentru drepturile copilului, până la intrarea în vigoare a unei noi decizii a organului judiciar (în speță, CA), decizia instanței de fond, potrivit căreia copilul a rămas cu mama, este valabil.

Această decizie, a adăugat Calestra, trebuie să fie pusă în aplicare.