mamaplus

Copiii ucraineni, care s-au refugiat la Chișinău, vor fi înmatriculați în instituțiile de învățământ din capitală

-
//
28.02.2022

Copiii ucraineni, care s-au refugiat la Chișinău, vor fi înmatriculați în instituțiile de învățământ din Capitală. O listă a școlilor și grădinițelor disponibile va fi anunțată în următoarele zile. Despre aceasta au anunțat funcționarii responsabili din cadrul Primăriei Chișinău în cadrul ședinței operative.

Te-ar putea interesa și articolul: Activități și servicii gratuite pentru copiii refugiaților din Ucraina

Totodată, în toate centrele de plasament temporar pentru refugiații, care se află pe teritoriul municipiului Chișinău, sunt oferite servicii de consiliere psihologică individuală și de grup. Psihologii au în sarcina lor de a acorda asistență imediată pentru stabilizarea stării psiho-emoționale a copiilor. Au fost formate echipe mobile care se deplasează la locul cazării refugiaților, în scopul acordării suportului psihologic în situație de criză. 

Având în vedere creșterea continuă a fluxului de refugiați, șeful adjunct al Direcției municipale sănătate, Boris Gâlcă, anticipează o creștere semnificativă a numărului de imigranți în capitală.  

Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni, or, circa 90 la sută dintre ei se opresc la Chișinău sau tranzitează capitala. Zilnic, la centrul de cazare temporară de la Moldexpo ajung sute de oameni, după care sunt distribuiți în centrele de plasament. La ora actuală, autoritățile municipale au identificat 17 mii de locuri  de cazare dintre care jumătate sunt dotate cu toate condițiile necesare.

De  la începutul războiului din țara vecină, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 69 581,  dintre care 33 173 au plecat din țară, fie au plecat în Europa, fie au revenit în Ucrainei. Pe teritoriul țării au rămas 36 408 cetățeni ai Ucrainei. Totodată, până la această oră, în diferite oficii teritoriale ale Biroului Migrație și Azil din Republica Moldova au solicitat azil 1 125 de persoane, dintre care 604 cetățeni ucraineni.