Într-o situație de urgență, oamenii se panichează, pierzând minute prețioase care pot salva vieți. Și este important să depășim frica, să respiram și să ieșim, cu orice preț, să căutăm o ieșire din situație. Mulți erau împotriva lecțiilor la care se învăța nu numai cum să poarte o mască de gaz, ci și să se comporte corect în situații periculoase. Înțelegerea importanței acestor lecții vine doar cu timpul, iar în școlile moderne, astfel de activități, din păcate, nu se mai fac.
În articolul de mai jos, îți spunem cum să-ți pregătești copilul de un eventual incendiu:
1. Fular/eșarfă urinată
Aceasta este prima regulă care îi va ajuta să iasă dintr-o cameră cu foc sau fum. Noi purtăm rar apă în geantă, copiii aproape niciodată. Și mor anume din cauza fumului. De aceea, luăm orice haină: o eșarfă, un tricou, o cămașă, o bluză, o fustă. Urinăm pe ea. Și respirăm prin haina urinată. Urina filtrează fumul și substanțele toxice mult mai bine decât apa.
Copiii râd, dar toată lumea este de acord că într-o situație periculoasă nu este o rușine să faci asta, dacă îți va salva viața.
2. Obișnuiește-ți copilul cu jocul "Găsește o cale de ieșire"
Nu ne gândim niciodată cum să părăsim clădirea în caz de incendiu. Niciodată. Iar acest lucru poate fi transformat rapid și distractiv într-un obicei. Prin urmare, timp de 2-3 săptămâni, când mergeți într-un local, imaginați-vă cum veți ieși în caz de incendiu. Puteți să cereți și ajutorul personalului.
3. Calea de ieșire din mulțimea de oameni panicați
Există trei reguli:
- Mergi doar în direcția mișcării, fără oprire, chiar dacă rudele sunt în urmă. Te vei întâlni cu ei afară.
- Îndoaie cu grijă colțurile, stâlpii, orice obstacol. Uită-te de la distanță ce se întâmplă în fața ta. Mergi, încrucișând brațele peste piept, expunându-ți coatele ușor înainte și ținându-ți umerii cu palmele. În așa mod, chiar dacă oamenii te împing, vei putea respira liber.
- Dacă ai căzut, niciun fel de "grupare"! Ai trei secunde să te ridici cu orice preț. Pentru a face acest lucru, apucă pe cineva de picioare, haine și, ca maimuța, urcă pe acea persoană. Amintește-ți că omul pe care te-ai cățărat nu va fi fericit că ai făcut-o. Și poate chiar te va lovi peste cap. Dar ai timp să te ridici. Experimentează acasă.
Și fie ca niciodată să n-ai nevoie de această informație!
Traducere: Mamaplus.MD