mamaplus

Copiii născuți cu probleme de auz vor putea fi diagnosticați cu mai multă exactitate

-
//
16.05.2022

Anual, aproximativ 100 de copii din Moldova sunt diagnosticați cu surditate neuro-senzorială, ceea ce înseamnă că se nasc fără auz și nu există tratament pentru această afecțiune. Singurele soluții pentru acești copii sunt aparatele auditive, fie un implant cohlear, transmite sanatateinfo.md.

Potrivit Programului Național de screening audiologic al nou-născuților, toți copiii la naștere sunt supuși screening-ului auditiv. Astfel, 7 centre perinatologice din țară dispun de tehnică pentru realizarea acestuia: Cahul, Hâncești, Bălți, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Ulterior, dacă specialiștii depistează anumite deficiențe de auz, copiii sunt trimiși la Centrul Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică din cadrul Clinicii Emilian Coțaga.

Specialiștii Centrului au un nou aparat pentru efectuarea screening-ului audiologic care a fost alocat prin intermediul unui grant global aprobat de Fundația Rotary International și Asociația „Pediatrii lumii” din Franța.

„Noi avem o colaborare frumoasă cu specialiștii din Franța încă din anul 1992.  De-a lungul anilor, membrii Asociației au vizitat de nenumărate ori Moldova, susținându-ne în implementarea noilor tehnologii de diagnostic, tratament, profilaxie și de reabilitare”, spune Anghelina Chiaburu.

Specialistul spune că screening-ul auditiv pentru nou-născuți este foarte important pentru depistarea precoce a unor deficiențe de auz.

Problema surdității în Moldova rămâne o problemă actuală în aspect social, spune specialista și asta rezidă dintr-o incidență mărită a numărului de cazuri.

„La evidență noi avem 1.680 de copii cu vârsta cuprinsă de la 0 luni la 18 ani. Anual diagnosticăm 78-101 cazuri primare de surditate la copii. Vorbesc aici doar de formele de surditate care nu se supun tratamentului”, mai spune Anghelina Chiaburu.

Cauze: 40-60% dintre cazuri au predispunere genetică în cazul surdității senzoriale. Surditatea dobândită este cea care apare în timpul sarcinii. Cele mai frecvente cauze pentru surditatea dobândită este meningita, megalovirusul, traumatismele cranio-cerebrale, administrarea preparatelor oto-toxice. De asemenea, pre-maturitatea sau traumatismele la naștere duc la apariția surdității dobândite. 

Anghelina Chiaburu spune că surditatea care are la bază predispunerea genetică este mai des întâlnită decât surditatea dobândită. Datele Centrului Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică arată că 1,6 copii din 1.000 se nasc cu surditate neuro-senzorială.