mamaplus

Copiii din Gaza, disperați să scape de război. Mărturia unei mame

-
//
14.11.2023

Mii de copii au fost uciși în Fâșia Gaza de la izbucnirea conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie.

mamaplus

Cei care au scăpat și sunt în viață nu mai au o copilărie normală, iar părinții lor povestesc calvarul prin care trec în fiecare zi și cum unii dintre ei își întreabă părinții de ce nu pot părăsi și ei teritoriul, așa cum o fac unii cetățeni străini, transmite digi24.ro.

Când punctul de trecere a frontierei Rafah s-a deschis, pentru scurt timp, câteva mii din cei 2,3 milioane de oameni ai enclavei au reușit recent să plece, însă copii care au rămas cu familiile lor în Gaza îi întreabă pe părinți de ce nu pot pleca și ei într-un loc sigur. Este și cazul Raidei, o mamă a trei copii, care locuiește în enclavă și povestește cum unul dintre copiii săi a întrebat-o dacă îi poate cumpăra o altă cetățenie.

„Fiica mea m-a întrebat despre oamenii care pleacă prin punctul de trecere Rafah. I-am explicat că au altă cetățenie. A alergat să-și ia pușculița, care avea 50 de șecheli (n.r. aproximativ 11 euro) în ea, și m-a implorat să-i cumpăr o cetățenie. Sunt epuizată”, spune Raida, mamă a trei copii, care locuiește în Gaza.

Povestea sfâșietoare arată cât de disperați sunt oamenii din Gaza și modul în care războiul a afectat viețile copiilor.

„O catastrofă umanitară are loc în Gaza, cu suferințe inimaginabile și inutile”, a declarat Jason Lee, directorul regional al organizației Salvați Copiii în teritoriile palestiniene ocupate.

Peste 4.000 de copii au fost uciși până acum și mulți alții au fost răniți grav sau au rămas cu traume.

„Acest număr este în creștere. Mulți dintre copiii care supraviețuiesc bombelor și operațiunilor terestre vor muri de boli, foamete și deshidratare, dacă ajutorul umanitar continuă să fie transformat în armă”, a mai spus oficialul.

Joi, Statele Unite au anunțat că Israelul a fost de acord cu o pauză umanitară de patru ore în fiecare zi pentru a obține ajutorul atât de necesar în Fâșia Gaza.

Toby Fricker, de la UNICEF, spune că aceste pauze vor fi cruciale pe măsură ce conflictul continuă.

Chiar și înainte ca acești copii să se nască, viața este deja o luptă pentru ei

Pe lângă miile de copii uciși în lupte, aproximativ 300.000 suferă în prezent de diferite forme de malnutriție.

Pe măsură ce zilele trec, autoritățile avertizează că această cifră ar putea crește rapid, precum și probabilitatea unei creșteri a bolilor transmise prin apă.

Chiar înainte ca acești copii afectați să se nască, viața este deja o luptă pentru ei.

În Gaza, există aproximativ 50.000 de femei însărcinate care necesită servicii de sănătate și au loc aproximativ 5.500 de nașteri în fiecare lună.

Bayan, în vârstă de 20 de ani, este însărcinată în șapte luni. Ea a explicat că, în loc să se bucure că va avea un copil, este copleșită de teroare.

„Nu există copilărie pentru ei”

„În momentele mele cele mai întunecate mă întreb cum voi ajunge vreodată la spital când drumurile sunt deteriorate, iar transportul este inexistent. Și chiar dacă voi ajunge cumva la spital, se va putea naște prețiosul meu copil în siguranță? Spitalele sunt pline de răniți și morți”, spune Bayan.

Chiar și după nașterea lor, Fricker a declarat că „nu există copilărie pentru ei”.

Au existat nenumărate rapoarte despre copii care recurg la auto-vătămare, smulgându-și părul din cap și zgâriindu-și pielea până când sângerează.

Mulți au atacuri de panică și rămân cu traume, îngroziți fiind de ceea ce se va întâmpla cu ei și cu familiile lor.