mamaplus

Copiii cu vârsta de până la trei ani vor avea parte de servicii alternative de îngrijire

-
//
30.12.2022

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ieri, 29 decembrie, în cadrul ședinței, proiectul de lege pentru crearea serviciilor de alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, în cea de-a doua lectură.

Conform autorităților, proiectul actului legislativ prevede instituirea a trei tipuri de servicii pentru copii: 

  • servicii organizate de angajator la locul de muncă;
  • servicii oferite de îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat(ă) la domiciliul/reședința acesteia pentru un număr limitat de copii; 
  • servicii oferite de îngrijitor/ îngrijitoare de copii calificat(ă) la domiciliul/reședința copilului.

De asemenea, proiectul conține clauze privind organizarea serviciilor propuse, monitorizarea, controlul, incompatibilitatea, restricțiile, răspunderea, confidențialitatea, precum și aspecte financiare și fiscale. Guvernul va elabora un regulament sanitar separat pentru fiecare serviciu, care va descrie exact modul de activitate a acestora.  

„Crearea unor servicii alternative va spori rata de cuprindere a copiilor de vârstă antepreșcolară în servicii de îngrijire, ceea ce, în ultimă instanță, va determina sporirea ratei de participare a femeilor pe piața muncii, contribuind la reconcilierea vieții profesionale cu cea personală”, au menționat deputații Dan Perciun și Marina Morozova.