mamaplus

Copiii cu dizabilități din Bălți au beneficiat de ajutor gratuit la domiciliu

-
//
30.06.2023

Viața a 29 de persoane cu dizabilități din municipiul Bălți, printre care a 26 de copii, s-a schimbat spre bine. Totul datorită serviciului social „Echipa mobilă” Bălți, creat și finanțat de Uniunea Europeană.

mamaplus

Părinții copiilor care beneficiază de acest serviciu sunt recunoscători finanțatorilor și persoanelor implicate și și-au împărtășit experiența trăită despre cum a avut loc acest lucru în cadrul evenimentului de încheiere a proiectului organizat de AO „CREDIS”, transmite tvn.md.

Copilul Marinei Cojocari are autism și este printre primii beneficiari ai serviciului. Femeia spune că fără intervenția „Echipei mobile”, nu știe cum avea să se descurce.

SNC MARINA COJOCARI, beneficiara proiectului: „Eu am 4 copii, al treilea este cu autism, este foarte greu cu el, nu poate să vorbească, de una singură nu mă puteam descurca cu el. „Echipa mobilă” m-a ajutat foarte mult, mi-au dat sfaturi utile, cum să mă ocup cu el, cum să interacționez cu el.”

Și Irina Hurghiș a beneficiat de același ajutor.

IRINA HURGHIȘ, beneficiara proiectului: „Mulțumesc „Echipei mobile”, m-au ajutat foarte mult, cu fiica mai mare, a apărut perseverența, a început cu încetul să vorbească. Pe noi ne vizitează psihologul și logopedul, logopedul cu procesul de vorbire se ocupa cu cea mare și cel mic era alături și asculta și deja psihologul ne-a ajutat.”

Pentru a putea beneficia de serviciile Echipei Mobile, cetățenii trebuie să se adreseze cu o cerere la Direcția Generală Sănătate, Asistență Socială și Protecția Familiei Bălți.

ANNA DIACENCO, șef serviciu Echipa Mobilă: „Serviciile sunt gratuite, toate materialele sunt acoperite la moment din bugetul local. Solicitanții pot să se apropie în cadrul direcției cu actele confirmative că este persoană încadrată în grad de dizabilitate, se depune o cerere noi evaluăm și ulterior pe o perioadă nu mai mult de 12 luni beneficiază de serviciile noastre.”

IULIANA MELENTI, psiholog în Echipa Mobilă Bălți: „Obiectivul meu principal fiind comunicarea eficientă între părinte – copil. Avem rezultate atât la copii cât și la părinți, spre exemplu, părinții au început să-și înțeleagă mai bine copiii, în sens că necesitățile acestora. Am avut unele metode în care copiii și-au arătat abilitățile în care părinții nu credeau că ei pot.”

Timp de un an, serviciul „Echipa mobilă” a fost implementat de Asociația Obștească „CREDIS”, iar din luna martie a anului curent a trecut în gestiunea autorităților locale.

SNC LIVIA GOLOVATÎI, coordonatoare de proiect AO CREDIS: „Am reușit să ajungem în casele a 29 de beneficiari cu asistență specializată, cu servicii logopedice, psihologice, kinetoterapeutice și cu un mare suport pentru familiile care cresc astfel de copii. Ne bucurăm că acest serviciu a fost susținut de donator și a fost preluat spre finanțare de către autoritățile locale. Serviciul nostru a contribuit la rezultate frumoase în tot ce ține de reabilitarea copiilor de care am avut grijă, mulți din ei și-au dezvoltat abilități noi, abilități ca să fie cât de cât independenți.”

Bugetul total al proiectului implementat a fost de 54 de mii de euro. Serviciul social „Echipa mobilă” este creat în cadrul proiectului „Echipa mobilă Bălți – serviciu de suport și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități”, implementat de AO „CREDIS” din resursele Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.