mamaplus

Copiii cu boli incurabile, cu un pronostic de viață mai mare de 12 luni, vor beneficia de îngrijiri paliative din fondurile de asigurări

-
//
19.04.2022

La pachet cu mai multe modificări făcute Programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală, Ministerul Sănătății a inclus și o prevedere importantă ce se referă la dreptul copiilor ce au speranța mai mare de viață de 12 luni de a beneficia de îngrjiri paliative din FAOAM. La începutul acestui an, Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) i-au solicitat Ministerului Sănătății să includă această modificare în Programul unic, pentru a asigura dreptul acestor copii la îngrjiri paliative specializate, indiferent dacă pronosticul de viață depăștește 12 luni, informează SănătateInfo.

În prezent, doar pacienții grav bolnavi pentru care există estimări că vor supraviețui nu mai mult de 12 luni pot intra în categoria pacienților care beneficiază gratuit de îngrjiri paliative, această limitare având o justificare mai mult financiară. Pentru copii era însă era un criteriu fundamental greșit. 

„Unii copiii cu boli incurabile progresive cu pronostic limitat supravețuiesc mai mult de 12 luni și acordarea îngrijirii paliative doar celor care au speranța de viață sub 12 luni încalcă drepturile copiilor care pot supraviețui peste acest termen. Totodată, potrivit art.50, alin.(2) din Constituție copiii se bucură de un regim special de asistență în realizarea drepturilor lor. Statul, în conformitate cu prevederile Constituției, garantează minimul asigurării medicale gratuite cetățenilor RM care include și îngrijirea paliativă, în limita mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (art.20, alin.(2) lit c1) din Legea ocrotirii sănătății nr.411/1995)”, au argumentat atunci semnatarii adresării. Ministerul Sănătății propunea și atunci modificări la Programul unic, dar acest aspect nu a fost luat în calcul. 

Societatea de Pediatrie și Centrul PAS au propus ca în Hotărârea de Guvern să se regăsească următoarea formulare: „Beneficiari de îngrijiri paliative sunt pacienții de toate vârstele ce suferă de boli incurabile progresive cu prognostic limitat, care au speranța de viață sub 12 luni, exceptând copiii care pot supravețui și peste 12 luni, cu suferință generată de simptome fizice incontrolabile, cu grave probleme de ordin psiho-emoțional și/sau social, spiritual și/sau cu grad de dependență, precum și familiile acestora, pe toată perioada de îngrijire, inclusiv în perioada de doliu”. Aceasta a fost în totalitate acceptată și promovată de Ministerul Sănătății odată cu promovarea mai multor modificări la Programul Unic și aprobarea acestora în cadrul ședinței de Guvern din 13 aprilie. 

Aceasta înseamnă că, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor, nu va mai exista un criteriu de excludere pe bază de pronostic pentru copiii care au nevoie de îngrjiri paliative. La fel de important este și faptul că statul își asumă responsabilitatea să acorde ajutor psiho-emoțional familiilor acestor copii, inclusiv în perioada de doliu, exact așa cum prevăd recomandările internaționale.