mamaplus

Contradicții la CMC privind tema finanțării claselor cu program prelungit

-
//
01.03.2024

Discuții în contradictoriu la ședința Consiliului municipal Chișinău pe subiectul finanțării claselor cu program prelungit.

mamaplus

În timp ce consilierii PAS susțin că nu este dorință din partea primarului de a debloca 18 milioane lei pentru finanțarea grupelor cu program prelungit, consilierii MAN spun că autoritatea publică locală a finanțat în ultimii ani clasele cu program prelungit, deși nu are obligația să o facă, dar acum nu mai dispune de surse financiare pentru a continua această practică, transmite IPN.

Consilierul municipal din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilia Scutar, a menționat că problema finanțării grupelor cu program prelungit până în prezent este nesoluționată și afectează  38 700 de copii și pe părinții lor. „Conform legii bugetului de stat pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a alocat 3 miliarde 859 de mii de lei, ceea ce înseamnă cu 81 de milioane mai mult decât în anul 2023. Înseamnă că bani sunt, dar nu este dorință de a debloca cele 18 milioane ca să finanțăm grupele cu program prelungit. Primăria Chișinău a alocat bani doar pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabileˮ, a menționat Lilia Scutar. Aleșii locali din Fracțiunea PAS solicită ca primarul, împreună cu fracțiunea MAN, să prezinte bugetul provizoriu pentru anul curent, să-l publice pe site-ul oficial, ca să devină vizibil și să fie dezbătut în cadrul ședinței CMC.

Vicepreședintele Fracțiunii Partidului Politic „Mișcarea Alternativă Națională” în CMC, Corneliu Pântea, președintele ședinței de astăzi a consiliului municipal, a făcut referința la Regulamentul de organizare și funcționare a claselor și grupelor cu program prelungit (din 2016), potrivit căruia „autoritatea publică locală nu este obligată să facă acest lucru, doar dacă dispune de surse suplimentareˮ. „În ultimii trei ani municipiul Chișinău a introdus o practică prin care finanța din bugetul municipal aceste clase cu program prelungit. Spre exemplu, pentru anul trecut am făcut o finanțare de 72 de milioaneˮ, a spus Corneliu Pântea. Alesul local a explicat că finanțarea grupelor cu program prelungit a fost posibilă atât timp cât municipiul Chișinău avea surse suplimentare și transferuri de la bugetul de stat.

Pentru 6.000 de copii din familii social-vulnerabile APL Chișinău va achita în continuare cheltuielile pentru grupele cu program prelungit, inclusiv cheltuielile pentru alimentație. Acest lucru a fost reiterat astăzi de primarul general, Ion Ceban, în declarații de presă.

La sfârșitul lunii ianuarie, Primăria a anunțat despre elaborarea unei formule pentru ca părinții să poată achita oficial pentru grupele cu program prelungit. A fost creat un regulament pentru toate instituțiile de învățământ general din municipiu, care prevede că pentru un program lunar de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei.