Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au organizat astăzi o sesiune de consultări publice privind redeschiderea grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău. La eveniment au participat părinți, manageri de instituții, asociații părintești etc.
Potrivit unui comunicat de presă, scopul principal al consultărilor a fost de a discuta problemele pe care le întâmpină părinți și elevii în contextul suspendării finanțării grupelor cu program prelungit, precum și identificarea soluțiilor pentru reintroducerea acestora în bugetul municipal pentru anul de studii 2024-2025, transmite Știri.md.
„PAS a elaborat un proiect de decizie pentru susținerea grupelor cu program prelungit în municipiul Chișinău și va ține cont de propunerile părinților. Cerem primarului Ion Ceban să-și onoreze obligațiile conform legii și să înceteze să politizeze pe seama copiilor, părinților și învățătorilor.
În proiectul de decizie este stipulat că propunem alocarea a 70 de milioane de lei pentru finanțarea grupelor cu program prelungit, astfel încât peste 39.000 de copii să beneficieze de acest serviciu în anul școlar 2024-2025. Cerem primarului Ion Ceban să reducă din cheltuielile inutile și să identifice resurse suplimentare pentru asigurarea copiilor cu grupe cu program prelungit de trei ore pe zi”, a declarat consiliera PAS, Lilia Scutar.
Amintim că, la începutul anului, autoritățile municipale au anunțat întreruperea activității grupelor cu program prelungit pentru elevii care studiază în clasele primare, din cauza lipsei resurselor financiare. Atunci, primarul Capitalei, Ion Ceban, a acuzat guvernarea că ar aloca prea puțini bani municipalității, iar din acest motiv nu poate fi asigurată activitatea grupelor.
Ulterior, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un nou Regulament de organizare și funcționare a claselor sau grupelor cu program prelungit. Acesta prevede că taxa minimă pentru grupele cu program prelungit în școli va fi de 560 de lei per copil pentru șase ore într-un grup de 25 de elevi. În cazul în care serviciul va funcționa doar trei ore, părinții vor plăti 280 de lei.
De asemenea, costul poate varia în funcție de vechimea în muncă a cadrului didactic, dar nu ar trebui să depășească 634 de lei pentru șase ore în cazul unei grupe cu 25 de copii. Costul va varia de la o instituție la alta în funcție de numărul de copii.