mamaplus

Computere noi copiilor ucraineni, refugiați la Cărpineni

-
//
22.09.2023

Copiii refugiați din Ucraina cazați în Centrul de plasament din comuna Cărpineni vor putea face lecții online, datorită computerelor noi procurate din contul donației din partea fundației ziarului japonez Mainichi în cadrul campaniei anuale „Salvați copiii”.

mamaplus

„A fost soluționată una dintre cele mai mari necesități pe care le aveam. În sala de computere echipamentul era mai mult de decor, cred că are vreo 20 de ani. Jumătate din computere nici nu lucrau, iar cealaltă jumătate, deși funcționale, nu făceau față. Sunt vechi, uzate. Acum putem spune că elevii cazați la noi sunt asigurați cu tot necesarul pentru a-și continua studiile, în pofida războiului care-i desparte de casele și școlile lor”, susține Tudor Țenu, directorul Centrului de plasament pentru refugiați din cadrul fostei școli de tip internat din Cărpineni.

Centrul de plasament pentru refugiați din Cărpineni cazează acum 69 de persoane. 22 de rezidenți sunt copii, dintre care 10 elevi. În acest an școlar, opt elevi refugiați din Ucraina au fost înmatriculați la liceul cu predare în limba rusă din municipiul Hâncești și zilnic li se asigură transportarea. Ceilalți doi copii de vârstă școlară învață online în școlile lor din Ucraina.

„Donația este o investiție extraordinară în educația și binele acestor copii și suntem recunoscători că cineva s-a gândit la noi. Pentru acești copii computerul înseamnă practic totul: și lecții, și comunicare cu colegii, și distracție. Nepotul meu este pasionat de IT, l-am înscris la ore suplimentare online, dar în absența unui computer nu a putut continua studiile. Da, ne descurcăm cu ce avem, dar nu este deloc comod să învețe sau să-și facă temele de pe tabletă, de pe telefon nici vorbă”, spune Olga Șust, bunica lui Igor, elev în clasa a treia la o școală din Mykolaiv, Ucraina.

Cele zece computere și imprimanta au fost donate pentru ca tinerii și copiii rezidenți ai Centrului să-și poată continua studiile online, dar și ca să le folosească în diverse activități extrașcolare online în siguranță și comoditate.

Parte a donației publicației japoneze Mainichi sunt și produse de igienă și curățenie oferite celuilalt Centru de plasament al refugiaților din localitatea Cărpineni. În raionul Hâncești funcționează trei astfel de centre, două fiind în Cărpineni.

De la începutul războiului în Ucraina, autoritățile Republicii Moldova au înființat 136 de centre de plasament temporar pentru refugiați în toată țara. În iulie 2023, 53 de centre erau funcționale și cazau 2.079 de refugiați, copiii fiind 37%, conform datelor Agenției Naționale Asistență Socială.

Sursa: Știri.md