mamaplus

Cod Roșu în sănătate publică la Chișinău și în mai multe raioane, din 1 octombrie

-
//
28.09.2020

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie, începând cu data de 1 octombrie, stare de urgență în sănătate publică în Chișinău și mai multe raioane, și anume, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

„Comisia națională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării”, se menționează în decizia CNSEP.

Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanței sociale/fizice de 1 metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în Hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate, se arată în document.

mamaplus

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

mamaplus

Lista completă de restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică poate fi consultată AICI.

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost testate pozitiv cu COVID-19 aproape 52 de mii de persoane, iar peste 1300 dintre pacienții infectați au murit.

Președintele Igor Dodon a declarat pe 28 septembrie că autoritățile sunt îngrijorate, însă nu iau în calcul o eventuală sistare a activității economice sau a procesului educațional.