Însăși ideea de o gustare rapidă și sănătoasă, fiți de acord, este superbă. Dar, potrivit rezultatelor celor mai recente cercetări, fideaua „rapidă“ aduce mult mai mult rău pentru sănătatea dumneavoastră decât se credea anterior. De ce? Să le luăm pe rând!
În primul rând, fideaua „rapidă“ crește riscul de sindrom metabolic. Pachetele cu condimente sunt adesea ticsite cu glutamat de sodiu. O porție de fidea conține cel cel puțin 2700 mg de sodiu, în timp ce aportul zilnic de sodiu nu trebuie să depășească 2300 mg, iar pentru unele persoane - 1500mg. Porivit unui studiu relatat în Journal Nutrition, femeile care folosesc această fidea sunt mult mai susceptibile să dezvolte sindrom metabolic. Iar asta duce la boli cronice de inimă, diabet și chiar la accidente vasculare cerebrale.
În al doilea rând, fideaua preparată în câteva minute poate conține terț-butilhidrochinonă, un aditiv alimentar ieftin, care este utilizat pentru conservarea alimentelor. Acest conservant este un produs secundar al industriei de petrol și adesea poate fi indicat drept un „antioxidant“.
Trebuie să se înțeleagă că antioxidantul sintetic nu este același lucru ca un antioxidant natural, care este benefic pentru organism. Antioxidanții sintetici împiedică oxidarea grăsimilor și a uleiurilor, prelungind perioada de valabilitate a produselor alimentare procesate.
Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au constatat că tăițeii cu hidrochinonă terț-butil se rețin în stomac cu mult mai mult decât pastele de înaltă calitate. Potrivit experților, aceștia pot duce la probleme grave, inclusiv la cancerul gastric.
În al treilea rând, fideaua poate conține bisfenol-A. În 2010, Oficiul pentru Controlul Calității Produselor Alimentare și Medicamente din SUA a recunoscut oficial efectele negative ale bisfenolului A asupra sănătății umane. El are un impact negativ asupra creierului și a sistemului de reproducere, cauzând mai multe tipuri de cancer (atât la femei, cât și la bărbați). În special, această substanță poate provoca cancerul de prostată, testicular, a glandelor mamare, precum și autism, deformarea ADN-ul în spermă, întârziere în dezvoltarea creierului, dezvoltarea diabetului, obezității și a bolilor cardiovasculare. Bisfenol A este extrem de periculos pentru femeile gravide!
În unele țări, (inclusiv Canada, unele state din SUA) Bisfenol-A este interzis.
În al patrulea rând, amatorii acestui tip de mâncare obțin o cantitate minimă de vitamine, proteine, calciu, fosfor, fier, potasiu. Mai mult decât atât, acest „aliment“ crește nivelul de grăsimi dăunătoare, calorii și săruri.
Dacă nu le veți consuma des, aceste „alimente“ nu vor aduce daune, însă abuzul poate provoca dezvoltarea unor probleme grave de sănătate în viitor. Cel mai bine ar fi să optați pentru un regim alimentar adecvat, cu produse naturale, în stare proaspătă.
Sursa: Mamaplus.MD