Oricît de diferit ați percepe Chișinăul, admirînd verdeața lui sau, dimpotrivă, plîngîndu-vă de construcțiile haotice, acest lucru nu poate infirma faptul că „orașul din piatră albă” a ajuns în Top-3 cele mai vizitate capitale din țările CSI.
La Chișinău permanent locuiesc 814,1 mii de persoane (inclusiv suburbiile). Noi am aflat cît de mult cheltuiesc cei care pot să-și permită să facă o plimbare prin parcurile verzi ale Chișinăului și să servească un pahar de vin de calitate la cină în fiecare zi.
Locuințele
de la 100 €
Cheltuielile pentru închirierea locuințelor la Chișinău sînt relativ scăzute – de la 100 de euro pentru un apartament cu un dormitor în zonele îndepărtate de pînă la 600 de euro pentru un apartament spațios cu doua dormitoare, cu tavane înalte în centrul capitalei. Majoritatea moldovenilor preferă să cumpere un apartament contra numerar, puțini sînt cei care îndrăznesc să contracteze un credit pentru procurarea locuinței.
De obicei, apartamentele date în chirie sînt în stare bună, dar cu o „moștenire sovietică” în formă de toalete, dulapuri și aparate de uz casnic vechi. Facturile, în medie de la 50 de euro, pot fi incluse în chirie, dar în cele mai dese cazuri se achită suplimentar.
Transportul
20 euro
Sistemul transportului public de la Chișinău lasă de dorit. Desigur, există și autobuze, și troleibuze, și chiar microbuze, dar acest lucru nu contribuie la funcționarea stabilă a sistemului. O singură călătorie cu troleibuzul costă 0,10 euro sau 2 lei, iar cu microbuzul și autobuzul vă vor costa 0,15 euro sau 3 lei. Există diferite tipuri de abonamente. Copii de pînă la 7 ani și pensionarii (la prezentarea carnetului de pensionar) călătoresc cu mijloacele de transport public fără plată.
În comparație cu alte orașe și țări, taxiurile de la Chișinău sînt foarte ieftine, o călătorie de la un capăt al orașului la celălalt costă maximum 3 euro sau 65 de lei. Nu merită să mergeți cu mașina în centru: căutarea unui loc de parcare pe străzile pe alocuri înguste și cu sens unic ale Chișinăului vechi este echivalentă cu rezolvarea unui rebus de complexitate sporită. Va fi un proces lung, anevoios, nervos și fără vreo garanție că veți reuși.
Asigurarea medicală
175 de euro
În Moldova se află în vigoare Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Astfel, fiecare angajat transferă la Fondul de asigurări 8 la sută din veniturile sale (4 la sută achită angajatul, 4 la sută – angajatorul).
La 1 ianuarie 2017 polița de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă vă va costa 175 de euro sau 4056 de lei.
Produse
de la 160 de euro
La Chișinău sînt cîteva supermarketuri și hypermarketuri mari, începînd cu rețeaua germană METRO Cash & Carry, „Fourchette”-ul ucrainean, și terminînd cu rețeaua locală „№1”, „Fidesco” și „Linella”, precum și numeroasele magazine alimentare mici si mari. Cu toate acestea, o parte dintre moldoveni preferă în continuare piețele, unde se pot cumpăra produse proaspete direct de la producător.
O familie din trei persoane cheltuiește pe alimente 40-60 de euro pe săptămînă, adică nu cu mult mai puțin decît în țările europene de talie medie. Totodată, prînzul și cina în cafenele și restaurante sînt mai ieftine. Într-o cafenea mică, confortabilă, se poate mînca și bea pe săturate cu 10-15 euro.
În Moldova există o mulțime de vinuri de orice culoare și gust. Un vin bun de masă poate fi procurat cu 2-4 euro pentru o sticlă.
Divertismentul
La acest capitol Chișinăul se confruntă cu probleme mari. Bineînțeles că aici sînt cîteva teatre, în care se montează spectacole bune, un bilet la Teatrul Dramatic Rus „A.P. Cehov” va costa 150 de lei (7 euro). Un bilet la film costă trei-cinci euro pentru o persoană, biletele de muzeu sînt aproximativ la același nivel. Pe tot parcursul anului aici se organizează diverse festivaluri muzicale, gastronomice, concerte și spectacole în aer liber. O parte dintre ele sînt fără plată.
Servicii
de la 50 de euro pe lună
Un abonament lunar la un club de fitness costă aproximativ 20 de euro. O tunsoare va costa 50-150 de lei (2,5-7 euro), manichiura – 10-25 de euro.
Grădinițele de la Chișinău sînt gratuite doar verbal, lunar se plătește în fondul grupei, se adună anumite sume pentru desen, modelare, jocuri si vizite regulate la teatre și în parcuri. Taxa lunară percepută de o grădiniță privată, unde copiii învață limba engleză, arta teatrală etc. constituie aproximativ 150 de euro. Școlile din Moldova (preponderent gratuite) promovează aceeași practică de colectare a banilor, dacă este necesar.
Chișinăul este un oraș cu puține obiective turistice (spre deosebire de Roma și Paris), dar dacă veți vizita capitala Moldovei într-un anotimp oportun (primăvara, vara, toamna, iarna) și vă veți afla intr-o companie interesantă – veți îndrăgi Chișinăul din toată inima.
Sursa: actualitati.md