Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare desfășoară, în perioada 15 aprilie - 17 mai, testarea-pilot pentru Programul Internațional de Evaluare a Elevilor – PISA 2025. La testare participă circa 3.300 de elevi din 72 de instituții de învățământ. Ca și în 2022, Republica Moldova va desfășura testarea la calculator.
Potrivit MEC, testarea internațională PISA reprezintă un studiu comparativ internațional, desfășurat o dată la trei ani, cu scopul de a testa competențele de bază ale elevilor de 15 ani în trei domenii de studii: matematică, citire/lectură și științe, transmite Știri.md.
Suplimentar, în ciclul PISA 2025, vor fi evaluate competențele elevilor într-un domeniu inovativ denumit „Învățarea într-o lume digitală”.
PISA evaluează în ce măsură elevii care finalizează învățământul obligatoriu au acumulat cunoștințe și competențe-cheie esențiale pentru o participare activă în societatea contemporană. Testarea nu se limitează la a verifica dacă elevii pot reproduce ceea ce au învățat, dar examinează, de asemenea, modul în care elevii pot extrapola din ceea ce au învățat și își pot aplica cunoștințele în situații din viața reală.
Rezultatele testării PISA reprezintă o sursă importantă de date și indicatori în vederea stabilirii politicilor educaționale. În ciclul curent, peste 85 de state ale lumii participă la Testarea PISA.
Republica Moldova este la a cincea participare în cadrul Testării PISA, precedentele participări fiind PISA 2009+, PISA 2015, PISA 2018 și PISA 2022.