mamaplus

În Chișinău urmează a fi deschis un Centru maternal. Cu ce se va ocupa

-
//
12.04.2023

Copiii trebuie să fie în siguranță alături de mamele lor. Pornind de la această premisă, Primăria municipiului Chișinău, cu sprijinul UNICEF Moldova, va lansa Serviciul social „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de 6 ani”.

mamaplus

Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, responsabil de domeniul social, spune că scopul creării acestui serviciu este de a preveni abandonul copilului prin oferirea unui mediu de sprijin cuplului mamă-copil aflat în dificultate, dezvoltarea abilităţilor parentale ale mamei, precum şi medierea relaţiilor cu familia extinsă în vederea (re)integrării în mediul familial, transmite realitatea.md.

„Serviciul social „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil” urmează a fi deschis în municipiul Chișinău în luna mai. În cadrul acestui serviciu vor fi găzduite cupluri mamă-copil pentru a asigura suport, protecție mamelor în dificultate, cuplurilor mame-copii, care sunt victime ale violenței, mame tinere și alte categorii de beneficiare, care vor fi ajutate de angajații Centrului pentru a depăși această situație de criză. Scopul serviciului este formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale ale femeilor cu copiii. Vârsta acestora va fi mai mare de 6 ani, până la majorat. Posibilitatea de încadrare în Centru va fi cu o capacitate de 7 cupluri mamă-copil, respectiv ar fi 7 adulți și 13 copii. Aceasta ar fi capacitatea Centrului de găzduire. Centrul va activa 24/24, iar posibilitatea de plasament va fi pentru șase luni, cu ulterioara extindere, la necesitate. Și pe parcursul acestor 6 luni, mamele și copiii vor avea toate serviciile conectate pentru integrare comunitară. Dacă copilul va fi de școală, va merge la școală, mama va fi asistată și ajutată să se încadreze în câmpul muncii. Ar fi un mod obișnuit de viață familială, doar că vor fi și ajutați, și găzduiți în spații sigure”.

Odată ajunși în acest Centru, beneficiarii vor primi tot sprijinul necesar pentru ca ulterior să fie reintegrați în familie.

„Intervenția va fi imediată în funcție de necesitate: fie consiliere psihologică, fie în diferite îngrijiri medicale, sigur că găzduirea, suport în alimentare, diferite servicii necesare pentru o familie în situații de risc, o familie care fuge de anumite crize, respectiv aici va primi tot suportul necesar. Sigur că pentru noi finalitatea este importantă. Este important să reintegrăm acea familie, adică cuplul mamă-copil să revină în familia sa; mama să aibă serviciu, iar copiii să fie integrați în comunitate, la grădiniță sau la școală”.

Beneficiarele pot fi ajutate să ajungă la „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” de către angajații Poliției sau ai Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, iar Centrul va fi unul securizat.

„Noi cu siguranță vom privi fiecare caz în complexitate, iar la necesitate vor fi stabilite acele acțiuni care urmează a fi întreprinse cu fiecare participant din situația de criză. Va fi un Centru securizat, nu va fi cu acces foarte deschis, cu acces public, doar cu referire prin structurile bine determinate, pentru că, în primul rând, e important să asigurăm securitatea din partea acuzatorilor, ca să nu cunoască unde s-a adăpostit persoana care a fugit din calea abuzurilor.

Informații de reținut

Serviciul social „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” este destinat cuplului mamă-copil, aflat în situație de risc, în vederea prevenirii abandonului sau instituționalizării copilului, dezvoltarea abilităților parentale ale mamei, precum și reintegrarea socială a copilului.

Serviciul activează în regim 24/24 ore, cu durata de plasament în serviciu de până la 6 luni. Termenul de aflare în serviciu poate fi prelungit în baza deciziei Comisiei pentru protecția copilului.

Serviciul social „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” prestează următoarele servicii, în funcție de specificul vârstei și necesitățile copiilor, ale cuplului mamă-copil:

  • plasament temporar pentru cuplurile mamă-copil aflate în situații de risc;
  • asigurarea alimentației pentru cuplul mamă-copil;
  • îngrijiri igienice și medicale;
  • activități educaționale individuale și de grup;
  • activități recreaționale și de socializare;
  • consiliere psihologică;
  • activități de formare a deprinderilor de viață;
  • activități de consolidare a capacităților parentale a părinților.

Admiterea în serviciu

  • Admiterea în serviciu se realizează în baza deciziei Direcției pentru protecția drepturilor copilului din sector sau în regim de urgență.
  • Cuplul mamă-copil este admis în Serviciul maternal fără discriminare, indiferent de rasă, culoare, opinie politică, naționalitate, apartenență etnică și socială, stare civilă.
  • La admiterea cuplului mamă-copil în serviciu, mama semnează cu administrația Centrului Maternal:
  • cerere de solicitare a plasamentului;
  • un contract de plasament;
  • planul individualizat de servicii;
  • fișa de înregistrare primară a cazului;
  • un acord între asistent social și beneficiar;
  • reguli de comportament în cadrul serviciului Centrul maternal.

În caz de necesitate, mamele sau copiii aflați în dificultate vor putea suna la 112, 022-922-555 sau 067-100-144. Liniile telefonice sunt disponibile nonstop.

Aceste acțiuni sunt realizate de Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova în cadrul Memorandumului de înţelegere între Municipiul Chișinău și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) cu privire la acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.