mamaplus

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

-
//
27.03.2024

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Conform unui proiect de lege în acest sens, prezentat pentru consultări publice, certificatul se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare.

mamaplus

Așadar, actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar, transmite bizlaw.md.

Totuși, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice ale nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

Se mai propune excluderea necesității prezentării documentelor pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale reingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.