Cercetătorii au numit lunile în care au loc cele mai multe divorțuri

Cercetătorii au numit lunile în care au loc cele mai multe divorțuri

-
//
12.06.2017

Concluziile unui studiu realizat de Universitatea din Washington relevă faptul că există două perioade ale anului în care rata divorțurilor este mai mare decît în restul celorlalte luni.

Cercetătorii au numit lunile în care au loc cele mai multe divorțuri

Este vorba despre martie și august. Oamenii de știință susțin că aceste două luni oferă un „model sezonier” al ratei divorțurilor, relatează revista Time.

Sociologul Julie Brines, unul dintre autorii studiului, spune că, inițial, nu a dorit să obțină un trend calendaristic privind rata divorțurilor, însă acesta a ieșit la iveală în momentul în care a început să cerceteze cererile de divorț din statul Washington, pe segmentul 2001-2015, pentru a obține un inventar al efectelor recesiunii asupra stabilității civice.

Cercetătorii au observat că cele mai multe cupluri evită să depună cereri de divorț în jurul Crăciunului și în zilele de dinaintea Anului Nou, precum și în perioada vacanțelor de vară, deoarece acestea sînt considerate un „un timp sacru” pentru familii. „Viața de familie este guvernată de un „ceas social”, care ordonează zilele de naștere, vacanțele, sărbătorile sau alte forme de tranziții speicale care implică membrii familiei pe parcursul unui an”, se arată în studiu.

Depunerea unor cereri de divorț în această perioadă poate fi percepută ca inacceptabilă social de foarte multe cupluri, mai spun cercetătorii. Iar unele cupluri nefericite cred că petrecerea împreună a sărbătorilor sau a vacanțelor de familie ar putea duce la salvarea mariajului.

„Oamenii tind să abordeze sărbătorile cu speranțe crescute, în ciuda dezamăgirilor pe care le-au avut în ultimii ani”, explică Brines.

Care este, totuși, explicația pentru lunile martie și august? Julie Brines este de părere că în aceste două luni se dezvoltă „curajul de a divorța”.

Ianuarie și februarie pot fi lunile în care cuplurile adună actele necesare divorțului, își angajează avocați, își drămuiesc banii necesari separării administrative – model comportamental în care luna martie, cînd activitatea instituțiilor începe să funcționeze la capacitate maximă, se impune ca o lună a pașilor decisivi. Aceeași logică este valabilă și pentru august, lună cuprins între finalul vacanțelor de familie și apropierea noului an școlar, care poate pune o presiune psihică semnificativă asupra cuplurilor de a-și depune cerea de divorț.

Sursa