Cercetătorii au demonstrat că cei din jur adoră să critice mamele

Cercetătorii au demonstrat că cei din jur adoră să critice mamele

-
//
21.06.2017

Multe mame celebre, cum ar fi Charlize Theron, Kim Kardashian sau Beyonce se plâng de faptul că oamenii în mod constant discută și critică modul în care acestea își cresc copiii. Pentru acest fenomen a fost inventat și un nume special - „mommy-shaming“ (shame din engleză - rușine). Vedetele din Rusia au aceeași problemă. De exemplu, recent, actrița și prezentatoarea TV Anfisa Cehova a fost sever condamnată de abonații săi de pe Instagram pentru impolitețea fiului ei, Solomon, la masă.

Cercetătorii au demonstrat că cei din jur adoră să critice mamele

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan (SUA), problema „mommy-shaming-ului“ are un caracter internațional, iar pentru a deveni în ochii celor din jur „mamă cu intenții rele“ nu este neapărat să fii o „celebritate“. Studiul a implicat 475 de mame, fiecare dintre ele având cel puțin un copil sub vârsta de cinci ani.

Aproape 2/3 dintre participantele la studiu au recunoscut că au fost sau sunt criticate pentru modul în care își cresc copiii. Majoritatea mamelor au raportat că condamnarea vine, de multe ori, de la cei apropiați: soțul, părinții lor sau părinții soțului. După care, de la prietenii cărora le place să dea sfaturi nedorite și de multe ori inutile. Apoi, vin sfaturile de la pietoni și alți oameni necunoscuți, dar și de la internauți.

Aproximativ una dintre patru participante la studiu a fost expusă la o presiune din partea a mai mult de trei grupuri de critici: au fost condamnate și de membrii familiei și prieteni, și în rețelele sociale, și pe stradă. Fiecare mamă are măcar o poveste memorabilă referitoare la „mommy-shaming “.

De obicei, mamele sunt certate deoarece copiii lor se comportă greșit, din cauza disciplinei și a somnului. Mai mult de jumătate dintre participante la sondaj au spus că societatea dă prea des vina pe ele, iar credibilitatea lor este foarte scăzută. Toate aceste lucruri conduc la faptul că femeile se simt nesigure în rolul de mamă, iar acest lucru poate avea consecințe negative nu numai pentru femei, care pot dezvolta o depresie, dar și pentru copii.

„Copiii au nevoie de o mamă încrezută în sine. Mama care mereu așteaptă critică și condamnare din toate părțile, ia mult mai greu decizii. Drept rezultat, copiii se simt nesiguri, iar asta se reflectă asupra comportamentului lor, astfel mama primește și mai multe critici și se formează un cerc vicios”, a subliniat unul dintre autorii studiului, Sara Klark.

Specialistul le recomandă mamelor să nu ia critica aproape de inimă, deoarece, de cele mai multe ori, aceasta nu este direcționată către ele personal.

Sursa: Mamaplus.MD