mamaplus

Cercetătorii americani au descoperit secretul foamei

-
//
01.11.2024

Cercetătorii de la Universitatea Rockefeller au descoperit că un grup mic de trei neuroni joacă un rol esențial în reglarea apetitului și a comportamentului alimentar.

mamaplus

Prin această descoperire, oamenii de știință fac un pas important în descifrarea codului neuronal, care stă la baza comportamentului alimentar. Studiul a fost publicat revista Nature, transmite adevarul.ro.

Experții au descoperit că, atunci când se activează o anumită parte a creierului la șoareci, aceștia își pierd complet pofta de mâncare, chiar și atunci când sunt foarte flămânzi.

Această parte a creierului, numită hipotalamus ventromedial, conține niște celule speciale, numite neuroni BDNF, care par să controleze apetitul.

„Nu ne aşteptam ca limitarea mişcării fizice a maxilarului să acţioneze ca un fel de supresor al apetitului”, mărturisește neurocercetătoarea, Christin Kosse.

Totodată, când acești neuroni au fost opriți, șoarecii au mâncat încontinuu și au mestecat fără oprire, chiar dacă nu le era foame. Studiul a demonstrat că neuronii BDNF funcționează ca niște mesageri care transmit informații importante, primind semnale de la neuronii sensibili la leptină (un hormon care reglează apetitul) și transmițând aceste informații către neuronii pMe5, implicați în controlul mișcărilor maxilarului. Rezultatele studiului subliniază importanța hipotalamusului ventromedial în controlul greutății și sugerează că leziunile în această zonă ar putea fi un factor de risc pentru dezvoltarea obezității.