Centrul Perinatal, închis pentru reparaţii. Unde vor fi internate femeile cu patologii ale sarcinii

Centrul Perinatal, închis pentru reparaţii. Unde vor fi internate femeile cu patologii ale sarcinii

-
//
27.07.2016

Centrul Perinatal din cadrul Institutului Mamei şi Copilului a fost închis, până la mijlocul lunii august, pentru lucrări de reparaţie şi dezinfectare.

Centrul Perinatal, închis pentru reparaţii. Unde vor fi internate femeile cu patologii ale sarcinii

Ca urmare, femeile cu patologii ale sarcinii sau cele care riscă să nască prematur vor fi internate la  Spitalul Clinic Municipal numărul unu din Capitală.  

În Centrul Perinatal al Institutului Mamei şi Copilului sunt 315 locuri pentru gravide, lăuze şi nou-născuţi.

O dată în patru ani clădirea este reparată şi dezinfectată.

"Vor fi lucrări de reparaţie cosmetică, nu capitală şi lucrări de spălare, de dezinfecţie, de deratizare şi dezinsecţie. Ca să întrerupem circuitul epidemiologic, că să nu bântuie infecţiile nosocomiale în maternitate", a spus şeful Centrului Perinatal din cadrul Institutului Mamei şi Copilulu Iurie Carauş.

Între timp, medicii Centrului Perinatal din cadrul Spitalului Clinic Municipal numărul 1 sunt nevoiţi să facă faţă unui volum mai mare de lucru.

Numai în primele 24 de ore, după închiderea maternității Institutului Mamei şi Copilului, aici au fost transportate 78 de femei, cu 30 mai multe decât de obicei.

"Am dublat echipamentul medical. Am instalat aparate care erau în depozit, pentru a face faţă solicitărilor. Pentru copiii născuţi prematur avem aparatele necesare, medicamente, surfactant. Suntem pregătiţi să acordăm asistenţa necesară copiilor care sunt în stare gravă", a spus medicul de la  Spitalul Clinic Municipal numărul 1, Cristina Ipati.

Gravidele şi lăuzele transferate la Spitalul Clinic Municipal numărul 1 spun că se simt în siguranţă aici.

"Chiar m-am speriat dar după ce am ajuns aici, după puţin timp, m-am acomodat. Am văzut că sunt medici specialişti buni", a spus o viitoare mămică.

"Am ştiut că şi la maternitatea numărul unu sunt specialişti, aşa că nu mi-am făcut griji mari. Condiţiile sunt bune. Totul este bine. Lucrătorii medicali sunt responsabili", a spus o tânără.

Anual, la Institutul Mamei şi Copilului şi Spitalul Clinic Municipal numărul 1 se nasc aproape 15 mii de copii.

Sursa: publika.md