Centrala pe gaz ne ucide încet. Concluziile cercetătorilor

Centrala pe gaz ne ucide încet. Concluziile cercetătorilor

-
//
18.10.2017

Din lipsă de alternativă, tot mai multe persoane care-și doresc să le fie cald în timpul iernii, își instalează în locuințe centrale de apartament pe gaz. Însă, s-a dovedit că acestea au efecte îngrozitoare asupra organismului uman.

Centrala pe gaz ne ucide încet. Concluziile cercetătorilor

În cartiere cu blocuri debranșate de la sistemul centralizat unde s-au montat centrale de apartament pe gaz, cu evacuare pe orizontala, a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, în special la tineri. Datele vor fi prezentate pe 19 octombrie în cadrul unei conferințe susținute în Academie de Studii Economice (ASE) București.

În urma cercetărilor desfășurate la UMF Cluj, s-a stabilit că: „Prin centrala din perete ies peste 70 de produși cancerigeni! Poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentrațiile unor poluanți, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mare la interior”, avertizează, după 15 ani de cercetări, Academician Prof. dr. docent Gheorghe Benga, membru al Academiei Române.

Profesorul Benga susține că în gazele emanate de centralele termice individuale există zeci de poluanți, inclusiv compuși de azot, de sulf, metale grele, radicali liberi, etc. Acești poluanți  mutageni și genotoxici, precum și particulele ultrafine de funingine, sunt cancerigene. Mai mult, funinginea este pe primul loc în listele de agenți cancerigeni în toate țările.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care instuituțiile de resort spun că rețeua orășenească de termoficare este preferabilă centralelelor de apartament, dar primăriile, în marea lor majoritate, nu au bani să susțină funcționarea rețelelor de termoficare. Ca atare, cetățenii sunt nevoiți să folosească centralele de apartament – în lipsă de alternativă.

Cum ar putea fi salvați

Oraganizatorii conferinței de la ASE, din 19 octombrie, spun că soluția este simplă, adică se montează o tubulatură comună de dirijarea gazelor de ardere peste acoperișul blocului – și gata!  Țevile de evacuare a gazelor de la toate centralele branșate la tub vor fi dotate cu o clapetă gravitațională.

Aceasta nu va permite accesul gazelor în apartament de la centralele vecinilor, dacă centrala din apartamentul respectiv este oprită.

„Poluarea atmosferică este un ucigaş în masă tăcut, despre care vorbim puţin, dar care face un veritabil masacru”, spun studiile pe acestă temă.

Sursa: libertatea.ro