mamaplus

Cele mai ciudate reguli pe care moştenitorii regali trebuie să le respecte încă de la naştere

-
//
25.06.2020

Beneficiază de un statut special, pentru ei se fac numeroase concesii şi derogări, însă, încă din faşă, aceşti copii cu sânge albastru trebuie să se supună anumitor cutume, multe dintre ele vechi de secole. Dacă micul Archie, fiul lui Harry şi al lui Meghan Markle, a scăpat de unele dintre ele, copiii lui William şi al lui Kate mai au încă multe de „îndurat” până când statutul de adult îi va salva.

Iată o serie de reguli impuse din cele mai vechi timpuri:

Naşterea copiilor regali trebuie anunțată în public. Imediat după venirea pe lume a unui moştenitor cu sânge albastru, o scrisoare oficială, semnată şi parafată, care conține ora naşterii şi sexul copilului este expusă în fața Palatului Buckingham, din respect pentru comunitatea care plăteşte taxe pentru… el. Urmează botezul, care este obligatoriu, Regina Angliei fiind conducătoarea bisericii. Orice membru al familiei trebuie botezat, lucru care i s-a adus la cunoştință şi lui Meghan înaintea nunții din 2018.

Ceremonia este ținută de Arhiepiscopul de Canterbury, iar copilul este scufundat în apă sfințită din Râul Iordanului. La ceremonia de botez trebuie să poarte celebra rochie Honiton, indiferent dacă sunt băieți sau fete. Aceasta a fost introdusă în cutumele regale de către Regina Victoria, care şi-a îmbrăcat primul copil în ea. De atunci, toți copiii regali au purtat-o. Ultimul care a respectat această regulă a fost fiul lui Harry, însă acum se poartă o replică, deoarece rochia originală este prea fragilă.

Fetițele trebuie să facă reverențe în fața reginei indiferent de momentul zilei în care se întâlnesc. Acest obicei este respectat şi de către toate femeile din familia regală, neținându-se cont de vârstă sau statut. În plus, ele nu o pot numi niciodată pe regină, bunica, dar nici nu îi obligă să o strige Alteța sa Regală. Micuții o pot striga Granny sau Gan Gan, deși William i-a spus toată copilăria Gary.

Încă de la naştere, ei trebuie să aibă paşaport diplomatic, deoarece trebuie să fie pregătiți să părăsească țara în orice moment. În plus, doi frați moştenitori nu au voie să călătorească în acelaşi avion, decât dacă le dă regina derogare. În caz de accident, unul trebuie să rămână pentru a urma la tron.

Atunci când vârsta le permite, trebuie să îşi ia carnetul de şofer pentru a fi pregătiți în orice moment să conducă. Regina este singura persoană din Regatul Unit care are voie să conducă fără carnet de şofer.

De la o vârstă fragedă, toți copiii regali sunt obligați să onoreze invitațiile la evenimente oficiale şi să respecte eticheta. De altfel, din momentul în care pot sta la masă, aceştia urmează cursuri de etichetă şi comportament: cum se serveşte, corect, o masă, cum trebuie să se comporte în public, cât de sus pot ridica tonul, cum să se îmbrace, cum să facă nod la cravată sau cum să îşi prindă părul, în cazul fetelor. 

Trebuie să îşi urmeze părinții în tururile oficiale, indiferent de vârstă. Spre exemplu, Archie a mers împreună cu Meghan şi Harry la turneul oficial din Africa de Sud când avea doar patru luni. La aparițiile publice, ei sunt învățați să salute comunitățile cu mâna, sub forma Salutului Windsor. Ei exersează de la câteva luni această formă de salut. Pentru a putea comunica cât mai bine, sunt obligați să învețe o a doua limbă străină, chiar dacă engleza este considerată limbă universală. Cel mai adesea această limbă este franceza, iar Kate a dorit ca George să studieze şi spaniola. Băieții trebuie să poarte pantaloni scurți, iar fetițele, rochii. 

Deşi multe state consideră pantalonii scurți ca fiind parte din ținutele casual, britanicii spun că tinerii care poartă pantaloni lungi fac parte din pătura de mijloc. În plus, rudele trebuie să se asorteze cromatic şi ca stil în public, mai ales când vine vorba de copii. Aceştia sunt încurajaţi să se joace cât mai mult în aer liber şi să evite tehnologia. Dacă vă întrebați ce mănâncă moştenitorii, ei bine, aceştia nu servesc mâncare de bebeluş la conservă. Au o bucătărie plină de chefi renumiți, care pregătesc delicii din fructe şi legume proaspete sau gătesc cu proteine animale provenite de la fermele bio. În plus, este interzisă servirea crustaceelor de către copii, fiind un pericol de otrăvire.

Dacă înainte erau educați de către profesori în privat, acum sunt obligați să urmeze cursurile unei şcoli. Prințul Charles a fost primul care nu a studiat la domiciliu, ci a fost înscris la o şcoală. Tot acesta a fost primul care a rupt cutuma, trimițându-l pe William să studieze la Colegiul Eton, deşi el urmase cursurile Gordonstoun. Când vine vorba de politică sau decizii culturale, moştenitorii trebuie să rămână imparțiali. Nu au voie să voteze şi nici să candideze la funcții publice. Şi poate una dintre cele mai ciudate reguli este aceea că nu au voie să joace Monopoly, acest lucru datorându-se unor întâmplări mai vechi, anumiți copii devenind extrem de competitivi după ce au avut acces la acest joc. Copiii pot accepta cadouri venite cu bună intenție, dar nu le pot păstra. Regina decide ce să păstreze. În ceea ce priveşte aparițiile de zi, nu au voie să se îmbrace niciodată în negru. Aceasta este culoarea dedicată doliului şi niciun copil nu are voie să o poarte. Singura excepție a fost ținuta purtată de Prințul George la nunta unchiului său la care a fost paj.

În ciuda acestei reguli, în orice călătorie regală trebuie să aibă în bagaj o ținută neagră, în cazul în care trebuie să participe, în mod neaşteptat, la o înmormântare. Prin tradiție, băieții trebuie să satisfacă serviciul militar şi să obțină un grad într-unul dintre domeniile armatei. Prințul Charles a ales Marina, William, Trupele Aeriene, iar Harry, armata terestră.

După ce împlinesc vârsta de un an, toți nepoții reginei trebuie să participle la evenimentul oficial de ziua acesteia, Trooping the Colour. 

Paradoxal, aceştia nu au voie să ia parte la slujba de Crăciun decât după ce împlinesc trei, patru ani, iar la masa de prânz servită cu prilejul acestei sărbători, luată la moşia Sandringham, nu participă împreună cu adulții, ci au o masă separată într-o cameră separată. Familia regală britanică urmează modelul german, iar copiii nu au voie să deschidă cadourile în ajunul Crăciunului, ci abia a doua zi după masa oficială. 

Fetele nemăritate din familia regală nu au voie să poarte tiara, deşi nu ne putem imagina vreo prințesă fără această coroniță. 

Nimeni nu are voie să strige pe nimeni după vreo poreclă sau vreo prescurtare a numelui în public. Spre exemplu, prințul consort Philip o alintă pe regină, în privat – Varză, iar Kate nu este niciodată strigată aşa, ci Catherine. Cu ceva vreme în urmă, copiii nu primeau nume de familien în conformitate cu titlul, dar în ultimele decenii aceştia au preluat această regulă: William şi Harry de Wales, George şi Charlotte de Cambridge etc.