Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Municipal Chișinău menționează că fiecare poftă constituie un mesaj transmis de organism. Mai mult, acestea denotă carențe de microelemente sau acizi grași, notează NOI.md.
Prin intermediul poftelor, creierul ne indică mereu asupra lipsei unor anumiți nutrienți necesari organismului. Dacă unul dintre microelemente lipsește sau se află într-o doză foarte mică, atunci apare starea de foame. În cazul în care organismul nu primește doza necesară de nutrienți, persoana va avea tendința de a mînca tot mai mult.
Atunci cînd vom încerca să suplinim lipsa de microelemente cu surse rapide de energie, lucrurile se vor înrăutăți. Energia va scădea și va apărea tendința de a consuma o băutură dulce, torturi, fast-fooduri pentru a crește nivelul glucozei din sînge.
Specialiștii vin explice cauzele apariției celor mai frecvente pofte:
Pofta de carbohidrați (paste făinoase, cartofi, etc.) este un semn al lipsei tripofanului, un aminoacid necesar bunei funcționări a creierului, pe baza căruia este sintetizat neurotransmițătorul numit serotonină. Acest deficit provoacă stări de anxietate și tulburări ale somnului. Alimentele ce conțin o cantitate mare de tripofan sînt: carnea de curcan, laptele, ouăle, brînza de vaci, bananele și nucile.
Pofta de snack-uri și băuturi carbogazoase (fast-food) da se înțeles că organismul duce lipsă de calciu, care se regăsește în lactate, migdale, frunze de salată, semințe de susan, chia, alge marine.
Pofta de sărat indică o carență de sodiu în organism. În acest caz se recomandă reducerea consumului de produse gata preparate din comerț, precum și a cantității de sare folosite la gătit. Consumul regulat de legume fierte în abur poate reduce acest dezechilibru, eliminînd pofta de sare. Totuși experții atenționează faptul că pofta de sărat poate indica și o anxietate – în cazul acesta se recomandă creșterea aportului de vitamina C, potasiu și magneziu.
Pofta de ciocolată este un indiciu sigur asupra faptului că organismul are nevoie de vitamina B și/sau de magneziu. Pe de altă parte, poate fi un indiciu al stresului. Soluționarea acestor probleme ar putea fi o plimbare de o jumătate de oră sau un alt tip de mișcare moderată, care va crește nivelul serotoninei.
Pofta de dulce indică asupra insuficienței de crom (care reglează nivelul de glucoză în sînge), dar și de magneziu. Alimente bogate în crom sînt: salata romană, banane, broccoli, mere, ton, somon, ficat de vită, frunze verzi și drojdii de bere.
Sursa: NOI.md