mamaplus

Ce se va întâmpla cu fosta maternitate din centrul municipiului Bălți

-
//
21.02.2023

A trecut aproape un an de când Centrul Perinatologic din Bălți și-a schimbat sediul, iar clădirea din centrul orașului a rămas pustie.

mamaplus

Autoritățile încă nu au decis care va fi soarta fostei maternități, dar promit să se consulte cu locuitorii. Până atunci, bălțenii propun mai multe idei, transmite nordnews.md.

Un centru comercial pentru copii. Poate un cinematograf. La noi în oraș nu prea ai unde să ieși cu copilul.”

„Cred că avem destule clădiri și ar trebui un loc liber pentru copii. Poate niște jocuri, tenis de masă, niște chestii elementare.”

„Era bună maternitatea. Ar fi bine poate tot un spital. A fost o instituție medicală. Să fie așa în continuare”, au spus oamenii.

Ideea de a construi aici un centru comercial nu pare a fi una bună, susțin unii bălțenii.

„–Mai bine apartamente.

–De ce?

–Pentru că avem multe centre comerciale. De-am avea bani.”

„Ce mai probabil – un complex locativ. Avem suficiente centre comerciale pentru un oraș mic precum Bălți. În centru construiesc”, au mai spus bălțenii.

Clădirea veche a maternități a fost construită acum aproape 70 de ani. Oamenii cred că era o locație perfectă pentru Centrul Perinatologic.

„Cred că ar fi fost mai bine dacă lăsau aici maternitatea, dar să nu țină gravidele împreună cu toți bolnavii. Este o prostie, desigur. Recent am vorbit cu mai multe femei care mi-au spus că maternitatea era mai bine aici. Era o instituție de profil, dar acolo sunt bolnavi.”

„Nu știu. A fost maternitatea aici și le era comod tuturor. Nu-mi place. Am venit pe lume aici, în anul 1970”, au adăugat locuitorii.

Soarta fostei maternități urmează să fie decisă de către autoritățile locale, însă vor fi organizate și consultări publice cu cetățenii.

„Acum se lucrează la proiectarea terenului și perfectarea documentației urbanistice. Ulterior, vom reveni la acest subiect. Acum nu este posibil să vă răspund. Neapărat, despre orice decizii cu privire la acest teren și soarta lui, bălțenii vor fi informați. Vor avea loc consultări publice. Va fi totul deschis și transparent”, a declarat Iurie Foca, șeful Direcției proprietate municipală și relații funciare din cadrul Direcției arhitectură.

„Încă nu ne-am gândit. Vor avea loc consultări publice. Ne vor spune arhitecții ce păreri au. Este centrul orașului nostru. Trebuie să fie ceva frumos pentru oameni, pentru bălțeni. Când va fi delimitarea terenurilor, atunci vom putea vorbi mai exact”, a conchis Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.

Anul trecut, noul Centru Perinatologic a fost transferat în incinta Spitalului Clinic Bălți. Amenajarea și dotarea noului sediu conform standardelor europene a costat 16 milioane de lei.