mamaplus

Ce riști dacă oferi cadouri profesorilor de Revelion. Avertizarea CNA

-
//
18.12.2019

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă în instituțiile de învățământ sunt organizate petreceri. În multe școli, părinții și elevii nu au renunțat să le ofere profesorilor cadouri. Chiar și în cazul când nu au o valoare semnificativă, acestea sunt considerate mită pentru profesori.

Părinții și elevii ar trebui să fie foarte atenți și să nu ofere „mici atenții” dascălilor pentru că ar putea fi trași la răspundere pentru această faptă.

„Codul de Etică a Cadrului Didactic interzice primirea sau solicitarea de la elevi, părinți, asociațiile părinteșți a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite (sume de bani, cadouri sau servicii) indiferent de destinația declarată a acestora; inițierea sau organizarea proceselor de colectare de la elevi, părinți sau asociații ale părinților a unor foloase materiale sau alte avantaje necuvenite”, au precizat reprezentanții CNA.

Încălcare a legii se consideră și faptul că unii profesori acceptă cadouri din parte părinților și elevilor. Chiar și acceptarea de către dascăli a unor anumite buchete de flori ar putea fi considerată un act de corupție.

„Conform articolului 135, aliniatul 3 din Codul Educației se prevede obligația potrivit căreia personalului didactic, științifico-didactic, științific și de conducere din învățământ îi este interzisă primirea de bani sau de alte foloase sub orice formă din partea elevilor, studenților, familiilor acestora, dar și din partea organizațiilor obștești ale părinților”, au declarat reprezentanții CNA.

În cazul admiterii încălcărilor prevederilor enunțate, profesorul riscă să fie sancționat, eliberat din funcție în condițiile articolului 86, aliniatul 1.

Centrul Național Anticorupție atenționează că, în cazul în care părinții sau elevii sunt determinați/obligați de către profesori să colecteze bani și bunuri, aceștia sunt în drept să se adreseze la CNA. Fie printr-un denunț la Linia Națională Anticorupție 080055555 sau pe adresa de email secretariat@cna.md.