Copiii și părinții acestora au posibilitatea să participe la crearea unui parteneriat eficient între comunitate, școală și instituțiile de drept ale statului. Zilnic, polițiști din mai multe regiuni ale țării desfășoară ore în cadrul disciplinei „Educație pentru Socializare Juridică”, unde elevii au posibilitatea să afle direct de la colegii noștri cum este aplicată legea, care sunt metodele de prevenire a ilegalităților și sancțiunile prevăzute în cazul admiterii încălcărilor legislației, se arată într-o notă informativă.
Este o abordare nouă prin care elevii au posibilitatea să analizeze cazuri reale, ceea ce îi face mai conștienți de pericole fiind ajutați să înțeleagă cum să evite potențialele situații de risc.
La acest moment, în urma monitorizării procesului de implementare a disciplinei opționale „Educație pentru socializare juridică”, Inspectoratul Național de Securitate Publică confirmă că în regiunile pilot se atestă o scădere a numărului de copii implicați în situații de conflict cu legea, atât în calitate de agresori, cât și de victime.
Aceste rezultate ne motivează să susținem promovarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” în mai multe regiuni și școli din Republica Moldova.
Unul dintre obiectivele cheie al acestei discipline fiind prevenirea criminalității juvenile prin informarea tinerilor, astfel contribuind la crearea unei culturi sociale bazate pe respectarea statului de drept.
Activitățile sunt parte a Planului de acțiuni din cadrul Memorandumului de înțelegere semnat între Inspectoratul General al Poliției PH International Moldova și Ministerul Educației din Republica Moldova cu privire la implementarea Programului de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova.