Centrul de educație pe tema nutriției BITONIC își deschide porțile pe Bulevardul Dacia, Numărul 49, de pe 11 iulie 2016. În viziunea echipei, centrul va ajuta să prevină greșeli de nutriție pe care le facem cu toții. Unele pentru că nu știm de ele, altele pentru că nu avem o alternativă mai bună.
Printre temele pe care echipa BITONIC le aduc în prim-plan, drept greșeli de alimentație, se numără:
Dimeniunea porțiilor
Noi cercetări din Austria arată că de fapt problema obezității la copii nu provine doar din consumul de dulciuri și mâncare de tip snacksuri. De fapt, această mâncare ocupă în procentaj doar 20% din ceea ce consumă, în medie, un copil. De aceea diferența nu stă doar în ce mâncăm greșit, ci mai ales în cât de mult mâncăm, chiar dacă credem că avem o alimentație sănătoasă. Porția pentru copil trebuie să fie proporțională cu masa corporală dar și cu tipul de activitate desfășurată. De obicei în perioada vacanțelor necesarul energetic este mai ridicat iar porțiile pot fi mai mari.
Să separăm mâncarea pentru creier de mâncarea pentru corp
Pentru a ajuta funcția cognitivă avem nevoie nevoie de nutrienți diferiți comparativ cu cei pentru funcția normală a mușchilor. De asemenea, și numărul de calorii și structura meselor trebuie să difere în funcție de activitatea desfășurată. Trebuie să ne uităm la magneziu, la vitaminele B, la Omega 3 și cum fiecare influențează nivelul de energie al copilului. De aceea dieta în timpul școlii trebuie să susțină activitatea intelectuală, iar cea din timpul vacanțelor să dea energie pentru activități sportive.
Ce înseamnă lipsa poftei de mâncare
Mai ales după vârsta de 10 ani, copii încep să experimenteze tot mai mult lipsa poftei de mâncare. Fie că provine din schimbări hormonale, din presiune din partea grupului social sau pur și simplu din depresia adolescentină. Efectele de cele mai multe ori sunt un imbalans hormonal crescut, anemie temporară, agresivitate în atitudine și schimbări bruște ale stării de spirit. Mineralele sunt foarte importante pentru creșterea poftei de mâncare, cu precădere magneziul. O dietă care să conțină sucuri și smoothiuri cu magneziu pot fi primul pas pentru recăpătarea poftei de mâncare.
Cum măsurăm câtă apă bea copilul
Mulți părinți nu iau în considerare cât lichid bea copilul, fiindcă este destul de greu de măsurat și urmărit. Cel mai important este să le creăm obiceiul sănătos de a începe ziua cu un pahar mare de apă sau chiar două, în funcție de vârstă. În plus, este important să tratăm deshidratarea și crăparea buzelor drept o problemă gravă. Corpul copilului are nevoie constantă de apă, pentru creștere și pentru funcționarea normală a organelor, iar crăparea buzelor este un semn că deshidratarea este deja accentuată și poate deveni un obicei prost.
Răsplată cu prea mult zahăr
Le facem cel mai rău copiilor dacă îi obișnuim să îi răsplătim cu dulciuri pentru un comportament pozitiv. Ca adulți, vor crește să treacă peste momente grele prin același sistem, deoarece creierul formează conexiuni neuronale în care va asocia zahărul cu sentimentul de bine. Dacă vrem să îi obișnuim cu obiceiuri sănătoase, orice comportament pozitiv trebuie răsplătit cu un fel de mâncare sustenabil și sănătos, cum ar fi porumbul fiert (dulce și fără zahăr), înghețată vegană, fără zahăr, cartofi dulci, deserturi din fructe etc.
Planul educațional prezentat la Centrul BITONIC este dezvoltat de experți în nutriție din Viena și adaptat alimentației din Republica Moldova. Medici, farmaciști și nutriționiști au conceput sesiunile, pentru a aduce valoare atât copiilor cât și adulților, în sesiuni destinate special.
În perioada verii, centrul va desfășura un program de vară care include 10 lecții despre energie, vitamine, apă, minerale, grăsimi, proteine și fibre. Aceași curiculă va fi urmărită și în timpul anului, începând cu Septembrie.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați online pagina fundatia.bitonic.md sau la numărul de telefon 068900890.