mamaplus

Ce categorii de cetățeni vor primi compensații la gaz din toamna acestui an

-
//
24.06.2022

Din toamnă, Guvernul va implementa un mecanism „mai țintit” de acordare a compensațiilor la gaze naturale. În acest fel, nu toate persoanele vor beneficia de compensații, selecția realizându-se în baza criteriilor consumului și veniturilor, a explicat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

„Compensațiile vor fi oferite, la fel, direct în facturi, fiind cea mai simplă variantă pentru consumatori, dar în funcție de vulnerabilitatea energetică a acestora. Vom avea un sistem în care gospodăriile se vor înregistra și vor comunica anumiți parametri, precum: veniturile gospodăriei, structura familiei (numărul de membri în familie) ponderea cheltuielilor la energie din consumul gospădăriei, tipul de încălzire, întrucât felul în care te încălzești te face mai mult sau mai puțin vulnerabil. Dacă te încălzești cu o centrală termică pe gaze naturale, atunci poți să controlezi consumul și ești mai puțin vulneabil, iar dacă te încălzești cu încălzire centralizată, atunci ești mai vulnerabil și nu poți să contolezi consumul”, a precizat ministrul Marcel Spatari.

Spatari a mai explicat că, în lunile octombrie-noiembrie, consumatorii urmează să acceseze portalul ce va fi pus la dispoziția cetățenilor în perioada următoare, unde vor încărca datele solicitate, alături de poza unei facturi: „Și, în acest sistem informațional, în baza parametrilor, toți cei care se vor înregistra, vor fi repartizați în una din categoriile de vulnerabilitate energetică, de la foarte vulnerabil la nevulnerabil.”

Nu toți cetățenii vor putea beneficia de compensații

Totuși, acest mecanism va exclude anumite categorii sociale și, astfel, nu toți cetățenii vor putea să beneficieze de compensații.

„Bineînțeles că acele categorii care sunt mai asigurate, nu vor fi eligibile și nu vor putea să beneficieze de compensații. Cred că dacă ai venit de director de bancă, dacă ai o casă cu două etaje și cu piscină și ai venituri din afaceri, lucrurile sunt clare. Aceste date vor putea fi verificate prin mecanisme de control, exact ca în programele de ajutor social”, a explicat Marcel Spatari.

Ajutorul nu va fi acordat doar celor mai săraci, ci se va acorda în mod gradual

În scenariul discutat în prezent la Ministerul Muncii și Protecției Sociale figurează șase categorii care vor beneficia de anumit număr de puncte procentuale în suma compensațiilor, raportate la veniturile lor și categoria în care se regăsesc conform gradului de vulnerabilitate. Urmează ca în septembrie, să se comunice parametrii mai exacți, țănându-se cont inclusiv de evoluția prețurilor.

Care va fi mărimea compensațiilor la gazele naturale

În ceea ce privește mărimea compensațiilor, Marcel Spatari a explicat că se va opta pentru o schemă similară cu cea utilizată anterior. Astfel, se va compensa nu o anumită sumă, ci un anumit consum, așa cum se procedase deja în sezonul rece trecut, când au fost utilizate praguri de consum stabilite de Guvern, determinate în baza unor medii de încălzire necesare oamenilor, dar și în funcție de prețuri (de exemplu, compensarea primei gigacalorii, a primei gigacalorii și jumătate sau a primiloe 150 de metri cubi la gaze).

Totuși, bugetul pentru compensații prevăzut în acest an este mai redus decât anul trecut, reprezentând 1,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o sumă mai mică decât cea de anul trecut, când au fost alocate 2,5 miliarde de lei în acest sens. Aceasta însă, conform spuselor ministrului, nu este o sumă finală, deoarece ar putea fi ajustată, ținând cont inclusiv de prețuri.