mamaplus

Cazul mamei de 11 ani. Ombudsmanul: Minora va beneficia de asistență

-
//
31.01.2024

Fata care a născut la 11 ani și pruncul ei vor primi asistența medicală și sprijinul psiho-emoțional necesar. În afară de aceasta, vor fi depuse toate eforturile ca minora, care a devenit mamă, să revină la studii. 

mamaplus

Declarațiile au fost făcute pentru Jurnal TV de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, care a precizat că s-a autosesizat după ce Poliția a pornit o anchetă penală pentru viol.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a spus că investigația asupra cazului este în desfășurare, iar fapta presupusă de viol asupra minorei de 11 ani ani este în cercetare penală.

Vasile Coroi, avocat al poporului pentru drepturile copilului: "Este un caz ieșit din comun. De exemplu, în ultimii zece ani am avut doar două cazuri de naștere la vârsta de 12 ani și niciun caz la o vârstă mai mică. Cazurile de naștere la minore sunt în scădere și chiar o scădere semnificativă în ultimii ani. Dacă acum zece ani aveam în jur de o mie de cazuri, am datele pentru 2022. În 2022 de exemplu au fost nouă cazuri de naștere sub 14 ani și 223 de cazuri între 15 și 17 ani."

Vasile Coroi a mai spus că instituția pe care o reprezintă s-a autosesizat în urma acestui caz, iar avocatul poporului pentru drepturile copilului va avea grijă ca fata de 11 ani, care a devenit mamă, să revină la studii.

Vasile Coroi, avocat al poporului pentru drepturile copilului: "Pe acest caz particular m-am sesizat din oficiu și mă voi asigura că acest copil mamă, cât și nou-născutul, vor beneficia de asistența medicală în primul rând, pentru că o naștere la astfel de vârstă este riscantă atât pentru viața mamei, cât și pentru viața nou-născutului... dar și sprijinul psiho-emoțional necesar în astfel de situații."

Avocatul poporului pentru drepturile copilului a menționat că, începând cu anul 2018, s-au efectuat o serie de îmbunătățiri în programa școlară, care au contribuit la scăderea nașterilor în rândul adolescentelor. Totuși, el a precizat că mai este de lucru la integrarea conceptelor cheie despre dezvoltarea personală în instituțiile de învțământ, dar și în formarea continuă a cadrelor didactice. Asta deoarece mulți profesori nu sunt pregătiți suficient pentru a discuta subiectul dezvoltării sexuale cu elevii. Șefa direcției protecția copilului din raionul în care s-a înregistrat cazul ne-a spus că familia fetei nu se afla la evidența asistentului social comunitar

Elena Rusu, șefa direcției protecția copilului din raion: "Familia vizată este o familie integră. Nu se afla la evidență asistentului social comunitar. Și pot să specific că din momentul sesizării cazului s-au întreprins toate măsurile de rigoare conform domeniului."

Primarul din localitatea de origine a minorei a spus că profesorii au observat un comportament suspect al fetei, care în ultima perioadă purta haine largi, fapt ce i-a determinat să trimită minora să facă analize medicale. Fata a adus însă la laborator analizele fratelui său, ceea ce a stârnit și mai multe suspiciuni. Ulterior, medicul de familie a preluat minora și a mers cu ea la centrul raional pentru investigații mai amănunțite.

Primarul localității: "De unde s-a depistat că fata este în a opta lună însărcinată, cu părere de rău. Aici, noi împreună cu asistentul social, am întrunit iar comisia. Copiii au fost împreună cu frații. Au fost deplasați la centrul de asistență și protecție a victimelor din Chișinău, deoarece mama nu se afla la momentul dat în țară. Au fost sunați părinții, după care mama a revenit în țară deoarece tata este vitreg."

Fata și copilul sunt acum acasă. Familia va beneficia de susținere din partea primăriei și va fi monitorizată de asistenții sociali. Responsabilii Inspectoratului de Poliție din raion spun că acest caz al minorei, care a devenit mamă la 11 ani, trebuie să alarmeze autoritățile.

Mihai Jacota, șef interimar al Inspectoratului de Poliție din raion: "Cu minorii sunt niște proceduri procesual penale specifice, care se organizează de procuror în comun cu judecătorul de instrucție. Cazul încă se cercetează. Sunt înaintate câteva versiuni, cine ar fi suspectul în cazul infracțiunii în cauză, dar punct pe toate versiunile o să fie când o să fie expertiza ADN și evident audierea în condiții speciale a minorei victime."

Luni, 29 ianuarie, Poliția a comunicat că o fată de 11 ani a născut, în urmă cu aproximativ două săptămâni, într-o localitate din Republica Moldova. Oamenii legii au fost alertați de către reprezentanții unui centru de sănătate. În ziua de 13 ianuarie, fata a născut, iar în consecință, a fost inițiată o cauză penală pentru viol săvârșit asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. Potrivit Coaliției Naționale „Viața fără Violență” pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat 535 de cazuri de violență sexuală. În 375 de cazuri victimele au fost minori, dintre care 344 de fete şi 31 de băieți. În 150 de cazuri, copiii au fost victime ale violului, iar în 111 dintre aceste cazuri, agresorii erau adulți.