mamaplus

Cazul bebelușului abandonat la Nisporeni: Ce pedeapsă riscă mama acestuia

-
//
07.07.2020

Un nou-născut a fost depistat într-o vie de către o femeie care lucra la pământ în extravilanul satului Cristești, raionul Nisporeni. Mama copilului a fost descoperită la scurt timp. Femeia de 31 de ani, originară din satul Chetroșeni, raionul Hâncești, le-a spus polițiștilor că a părăsit bebelușul de teama că nu va avea cu ce să îl crească.

Luni, 6 iunie, în timp ce se afla în câmp „cu ziua” a simțit dureri abdominale. S-a pornit spre casă, dar a mers vreo 30 de metri și a născut pe deal. Acasă femeia mai are 4 copii minori. Cel mai mare are 11 ani, iar cel mai mic 6.

Nou-născutului i-au fost acordate îngrijirile medicale necesare. După ce a fost alăptat de o femeie din sat, a fost dus la Spitalul Raional Nisporeni.

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Nisporeni, a menționat că femeia l-a adus pe lume va fi trasă la răspundere conform Codului Penal pentru lăsarea în primejdie, care se pedepsește cu amendă în mărime de până la 27.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare până la doi ani. Reprezentanții asistenței sociale vor decide cine va avea grijă de copil în continuare.

Acum mai bine de o lună, un prunc a fost depistat mort la o groapă de gunoi din Coșnița, Dubăsari. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, mama acestuia sau persoana care l-a aruncat la groapa de gunoi încă nu a fost identificată.

Procuratura Generală a precizat că, în intervalul anilor 2018-2020, organele de urmărire penală au investigat opt cauze penale pornite pentru pruncucidere. Urmărirea penală a fost finalizată pe șase cauze, dintre care două au fot remise în instanța de judecată pentru examinarea în fond. În trei cauze penale urmărirea penală a fost încetată pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dat fiind că fătul s-a născut deja mort, iar într-o cauză penală urmărirea penală a fost suspendată pe motiv că nu a fost identificată persoana vinovată.

În această perioadă, instanța de judecată a pronunțat o sentință de condamnare pentru pruncucidere. În aprilie 2019, o locuitoare a raionului Fălești, în vârstă de 19 ani, a fost recunoscută vinovată și condamnată la un an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de un an. Potrivit probatoriului, în luna noiembrie 2018, conștientizând că a început travaliul și urmărind scopul camuflării faptului că a fost însărcinată, aceasta a mers în veceul din curtea bunicilor, unde a născut în groapa toaletei. Lăsat fără ajutor, pruncul a decedat.

Femeile care recurg la asemenea gesturi dau vina pe sărăcie, dar și pe lipsa susținerii din partea partenerului sau a familiei.

Examinarea psihiatrico-legală a mamelor care au expus nou-născuții pericolului constată că, în timpul nașterii, s-a declanșat o stare confuzională cu îngustarea câmpului de conștiință, limitându-le acestora gradul de orientare și posibilitatea de a lua decizii corecte, fiindu-le diminuată capacitatea de a estima consecințele ce vor surveni.