mamaplus

Cazul autocarului blocat la granița cu Letonia: Ce spune Avocatul Copilului

-
//
03.04.2024

Avocatul Copilului își propune elucidarea cazului în care un autocar cu elevi din Moldova a rămas blocat la hotarul dintre Belarus și Lituania.

mamaplus

Ombudsmanul a apreciat activitatea misiunilor diplomatice a Moldovei și a Ministerului de Externe, transmite realitatea.md.

„Potrivit informațiilor publicate în presă și a comentariului Ministerului Afacerilor Externe, autoritățile lituaniene nu au permis tranzitarea autocarului din cauza lipsei de licență a transportatorului.

Ombudsmanul copilului apreciază implicarea tempestivă a Ministerului Afacerilor Externe și a ambasadelor Republicii Moldova de la Vilnius și Minsk în soluționarea cazului dat. Totodată, Avocatul Copilului își propune elucidarea tuturor aspectelor cazului, în scopul prevenirii unor situații similare pe viitor”, notează oficiul Avocatul Poporului.

Responsabilii din cadrul instituției amintesc că adulții sunt titularii de obligații în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului și îndeamnă organizatorii călătoriilor cu copii să se asigure că dispun de toate actele necesare pentru ca deplasarea să aibă loc în siguranță.

Acum cinci zile, un autobuz cu elevi din Moldova a rămas blocat la hotarul dintre Belarus și Lituania, după ce tinerii au participat la un concurs. S-a stabilit că transportatorul nu avea acte permisive pentru a traversa hotarul lituanian, iar drept urmare vehiculul și toate persoanele aflate în interior au rămas blocate la frontieră.

La fața locului au intervenit responsabilii de la ambasadele Moldovei la Minsk și Vilnius.. După implicarea diplomaților moldoveni, autocarul a obținut documentele necesare și a continuat drumul spre casă.