Câți copii din Moldova au probleme de vedere și cum îi ajutăm să prevină boala

Câți copii din Moldova au probleme de vedere și cum îi ajutăm să prevină boala

-
//
12.10.2017

În Republica Moldova, aproximativ 10.000 de persoane, inclusiv 450 de copii, suferă de deficiențe de vedere și stau la evidența medicilor oftalmologi. Cele mai frecvente cauze ale problemelor de vedere sunt: viciile de refracţie necorijate, cataracta, retinopatiile diabetice, glaucomul ş.a.

Câți copii din Moldova au probleme de vedere și cum îi ajutăm să prevină boala

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Vederii. Cu această ocazie, tinerii care studiază specialitatea Optometrie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au  desfășurat un flashmob cu sloganul ”Vederea ta contează!”.

Scopul evenimentului a fost de a informa publicul larg despre cauzele şi consecinţele problemelor de vedere, precum și despre modalitățile de prevenire a acestor maladii. 

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, actualmente, în lume există 253 de milioane de persoane cu deficienţe de vedere, inclusiv 217 milioane cu vedere slabă şi 36 de milioane de orbi. Aproximativ 19 milioane de copii din întreaga lume suferă de deficienţe de vedere. 

În Republica Moldova, conform unui studiu realizat în anul 2012, s-a constatat că deficienţele de vedere în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani constituie 19,5%. 

Totodată, în 80% din cazuri deficienţele de vedere  sunt uşor tratabile şi pot fi prevenite.

Câți copii din Moldova au probleme de vedere și cum îi ajutăm să prevină boala

Reguli de aur pentru sănătatea ochilor la copii: 

Igiena – Igiena ochilor este la fel de importantă ca cea a mâinilor sau a oricărei alte parți a corpului. Este important ca ochii să fie spălați zilnic, cu apă calduță, și să fie șterși cu prosoape moi, din bumbac, prin tamponare. Este indicat ca fiecare persoană să aiba propriul prosop pentru a preântampina transmiterea unor afecțiuni molipsitoare cum este conjunctivita. De asemenea, în igiena oculară pot fi folosite anumite produse special create în acest scop, dar numai la recomandarea medicului.

Alimentația – O dietă normala, bogată în legume precum spanac, morcov, sfeclă roșie și fructe galbene, precum mango sau papaya, bogate în caroten, constituie o bază excelentă pentru dezvoltarea unei vederi sănătoase.

Utilizarea tehnologiei – Trăim într-o epocă în care tehnologia ne-a invadat practic viața și de aceea trebuie să avem grijă ca efectele ei negative asupra sănătății sa fie minime. Utilizarea tehnologiei de catre copii ar trebui restricționatp la minimum posibil, deoarece, pe lângă alte efecte negative, ecranele si monitoarele afectează vederea lor care încă nu este matură. De asemenea, atunci când se permite uitatul la televizor, trebuie menținută o distanță de 3,5 metri între acesta și ochi, iar atunci când copilul folosește computerul, trebuie avut grijă ca ecranul acestuia să fie pozitionat mai jos fata de nivelul ochilor. Copilul trebuie incurajat să clipeasca des și să facă pauze de câteva minute la interval regulate, atunci când folosește tehnologia.

Lumina – Mai ales în timpul studiului sau atunci când citesc, copiii au nevoie de o sursă de lumină suplimentară care să cadă direct pe zona de lucru. De asemenea, încurajati-i să țină cartea și caietul la o distanță normală, având o poziție a corpului corectă.

Protecția în timpul practicării sporturilor – Purtarea unor ochelari de protecție în timpul practicării anumitor sporturi, cum sunt înotul sau sporturile care presupun contactul direct este recomandata pentru a proteja vederea de factori externi ce o pot afecta.

Indepărtarea obiceiurilor nesănătoase – Conjunctivita alergică este frecventă la vârsta școlară și pe langa o igiena adecvata, copilul trebuie încurajat să nu se frece în permanență la ochi, gest care poate agrava problemele legate de vedere. Copiii nu ar trebui să iîși atingă niciodata ochii înainte de a se spăla pe mâini.

Câți copii din Moldova au probleme de vedere și cum îi ajutăm să prevină boala

Ziua Mondială a Vederii este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. 

Sursa: Mamaplus.MD