mamaplus

Câți copii din Moldova au fost vaccinați timp de o săptămână

-
//
24.11.2021

3.500 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani au fost vaccinați într-o săptămână, de când a fost dat startul campaniei. Autoritățile spun că mulți părinți se opun vaccinării copiilor, iar alții sunt indeciși. La centrele de vaccinare din Chişinău sunt zile în care nu se prezintă niciun adolescent.

Ieri, la centrul municipal de vaccinare, abia la ora 11:00 a venit un adolescent în vârstă de 13 ani, însoțit de tătăl său. După ce bărbatul şi-a dat acordul în scris, fiul lui a primit prima doză de ser. Dacă se simt bine după procedură, copiii se întorc la şcoală. Cei care sunt aduşi de părinți la vaccinare pot fi numărați pe degete. Timp de o săptămână, la centrul municipal Chişinău au fost imunizați doar 30 de minori.

„E ok, reieşind din faptul că mulți părinți nu au ştiut despre asta, dar ei în permanență se informează, mulți vin să se intereseze, ulterior vin până la urmă să-şi vaccineze copiii.”, susține Cristina Boclincă, şef, Centrul Municipal de Vaccinare.

Situația nu este mai bună nici la alte centre din Chişinău

Sunt puțini copii vaccinați, dar nu ar trebui să mire pe nimeni pentru că şi rata de vaccinare a adulților este de puțin peste 25%.

„Considerăm că startul campaniei a fost dat târziu, urma să fie începută mai înainte. Nu este o solicitare mare pentru vaccinare. Avem părinți care vor să-și vaccineze copiii, avem părinți care sunt categoric împotriva vaccinării şi avem părinți care mai așteaptă.”, afirmă Boris Gîlca, șef adjunct, Direcția Sănătate Chişinău.

În timpul pandemiei, în Republica Moldova, mii de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19. Mulți dintre ei au făcut forme grave şi au avut nevoie de spitalizare. 

La Chişinău, campania de imunizare a copiilor a început pe 18 noiembrie. Imunizarea copiilor de peste 12 ani a început cu mai bine de jumătate de an în urmă în România, Germania, Italia şi Lituania. Israelul şi SUA au început deja imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Experții din întreaga lume au confirmat că vaccinul nu este periculos şi asigură o imunitate îndelungată la copii împotriva infecției.